Nieuwsbericht

Vier de Internationale Dag van het Sociaal Werk

27 februari 2024 | 2 minuten lezen

Vandaag, dinsdag 19 maart 2024, vieren we de jaarlijkse Internationale Dag van het Sociaal Werk, een initiatief van de International Federation of Social Workers (IFSW). Het thema dit jaar is ‘Buen Vivir – Transformatieve verandering voor een gedeelde toekomst’. Wat ga jij doen op deze bijzondere dag? Volg bijvoorbeeld een webinar, bezoek een symposium, lees over eco-sociale praktijken of luister een podcast.

Buen Vivir is een levensfilosofie die streeft naar een holistische benadering van het menselijk welzijn, gebaseerd op harmonie met de natuur, gemeenschapsleven, culturele diversiteit en spiritualiteit. Het gedachtengoed raakt de kern van het sociaal werk: zo leggen beide de nadruk op het empowerment van mensen en gemeenschappen. Ook willen we dat mensen in staat worden gesteld om hun eigen problemen aan te pakken, hun stem te laten horen en mede vorm te geven aan hun leven en gemeenschap. Wil je meer weten over Buen Vivir en sociaal werk? Meld je dan aan voor het gratis webinar van beroepsvereniging BPSW, ‘Buen Vivir’; filosofie over Goed Leven en de rol van sociaal werkers op dinsdag 19 maart van 16.00 tot 17.00 uur.

In het webinar van de BPSW wordt ook één van de voorbeelden besproken uit de publicatie Eco-sociale praktijken: tien portretten uit december 2023. Het eco-sociaal werk omvat een nieuwe manier van denken over het sociaal werk/opbouwwerk en het bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Naast sociale rechtvaardigheid en het realiseren van mensenrechten, streeft eco-sociaal werk naar ecologische rechtvaardigheid. De tien praktijken in de bundel laten zien hoe deze doelen in samenhang benaderd kunnen worden, welke hindernissen je daarbij tegenkomt en ‘aansporingen’ om er vooral mee aan de slag te gaan.

Een andere passende invulling van deze dag is het bijwonen van het Social Work Future Proof symposium in Eindhoven, georganiseerd door het lectoraat Sociale Veerkracht van Fontys Hogeschool. Centraal staat de kracht van gemeenschappen, met onder meer een lezing van buurtmaker Birgit Oelkers over gemeenschapsgericht leiderschap en diverse interessante workshops. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Kun je er niet bij zijn of luister je liever een podcast, ga dan naar Spotify voor de podcastserie Social Work Future Proof.

Wil je op de Internationale Dag van het Sociaal Werk iets in jouw eigen werkomgeving organiseren? Je vindt meer informatie en materialen op de website van de IFSW. Bezoek ook de website van onze Vlaamse vakgenoten van het Platform Sterk Sociaal Werk die vandaag sociaal werkers in het zonnetje zetten

We wensen je een sociaal én ecologisch rechtvaardige Internationale Dag van het Sociaal Werk!

Lees ook: