Nieuwsbericht

Steun het Manifest voor de menswaardigheid!

21 november 2023 | 1 minuut lezen

‘Ons sociale hart kiest geen kant. Wij kiezen voor de mens.’ Welzijnsorganisatie Alifa in Enschede stapt naar voren met een Manifest voor de menswaardigheid. Ondersteun je deze boodschap? Doe dan mee en deel deze namens jouw organisatie.

Bij Alifa zagen ze de toenemende angst en zorgen bij groepen inwoners van de stad en ook bij medewerkers. Ze spraken intern over wat de ernstige conflict- en oorlogssituaties in de wereld met ons doen en hoe die spanningen ook doorwerken in onze wijken en huiskamers. Samen besloten ze woorden te geven aan de situatie en hun standpunt uit te dragen.

Sociaal werk betekent opkomen voor mensenrechten
Het staat in de internationale definitie van sociaal werk en in onze beroepscode: principes van sociale rechtvaardigheid, mensenrechten, collectieve verantwoordelijkheid en respect voor diversiteit staan centraal. Sociaal werkers bevorderen sociale rechtvaardigheid in het algemeen, en in het bijzonder voor de mensen waarmee zij werken. We staan dus niet neutraal in vraagstukken en discussies over mensen. Wij kiezen kant: altijd voor de mens.

Dit betekent enerzijds dat we ons als sociaal werkers inzetten voor de belangen van mensen, voor verbondenheid en onderlinge compassie. En óók dat wij staan voor mensenrechten wereldwijd, omdat de rechten van álle mensen, onder álle omstandigheden, gerespecteerd moeten worden. Ook onze regering heeft de plicht zich in te zetten voor bevordering van de internationale rechtsorde en een duurzame vrede.

Als Sociaal Werk Nederland steunen we Alifa’s Manifest voor de menswaardigheid van harte. Jouw organisatie ook? Kijk in de bijlage hieronder hoe je mee kunt doen.

Lees ook: