Nieuwsbericht

Armoede beter begrijpen: verrijk je kennis in vijf dagen

30 augustus 2023 | 2 minuten lezen

Wil je armoede beter begrijpen en de oorzaken en gevolgen van armoede aanpakken? Speciaal voor jou hebben we de Challenge Armoede 2023 ontwikkeld. Met slechts één korte opdracht per dag doe jij kennis op waarmee je armoede beter kunt begrijpen en agenderen. En spijker je je vaardigheden bij waarmee je mensen beter kunt ondersteunen.

In aanloop naar de wereldwijde Dag tegen Armoede op 17 oktober, organiseert Movisie in samenwerking met onder meer Sociaal Werk Nederland in de week van 9 tot en met 13 oktober a.s. de ‘Challenge Armoede 2023 - Armoede beter begrijpen, verrijk je kennis in vijf dagen’. Elke dag staat in het teken van een ander thema met een daarbij passende opdracht. Iedere deelnemer krijgt deze automatisch toegestuurd. Meedoen kost je maximaal een kwartier per dag.

Opdrachten, tips en handvatten 

Het thema van dit jaar is: ‘Wat werkt wel?’, met nadruk op de inbreng van ervaringsdeskundigen. De Challenge biedt je kennis over geldzorgen en -problemen, langdurige armoede en wat dit met mensen doet. We gaan in op oorzaken en gevolgen van niet kunnen rondkomen, stress en emoties bij armoede en schulden, het belang van vroegsignalering en de structurele oorzaken van armoede. Interessant voor uitvoerende professionals, vrijwilligers en ervaringsdeskundigen. Maar ook voor studenten, beleidsmedewerkers en andere geïnteresseerden.

Waarom je zeker moet meedoen:

  • Je spijkert op een laagdrempelige en snelle manier jouw kennis en vaardigheden over armoede bij.
  • Je krijgt zicht op de oorzaken en gevolgen van armoede, op dat waar je wel én geen invloed op hebt.
  • Je leert, gebaseerd op de nieuwste inzichten, wat belangrijk is in het ondersteunen van mensen in armoede.
  • Het is gratis.

Meld je aan op de website van Movisie. Je kunt de challenge ook samen met je collega’s aan gaan: schrijf je gezamenlijk in en bespreek de opdrachten in jouw team. Wil je nu al aan de slag? Bekijk dan dit werkboek van de Challenge Armoede 2022.

Online Q&A met ervaringsdeskundigen
Op woensdagochtend 11 oktober a.s. van 10.30 tot 12.00 uur staat een online Q&A met ervaringsdeskundigen op het programma. Meld je aan en stel hen de vragen over waar jij in de praktijk mee worstelt. In het aanmeldformulier voor de Challenge Armoede 2023 kun je aangeven of je er wel of niet bij bent.

Week tegen Armoede
Wil je nog meer kennis opdoen? Dat kan! De Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) organiseert van 9 tot en met 13 oktober 2023 de Week tegen Armoede. Met onder andere: 

Bekijk de website van de Week tegen Armoede voor meer activiteiten, zoals een theater over lage basisvaardigheden en armoede, een filmavond met nabespreking in de LUX of een interactie lunchsessie. 

Klik hier om je aan te melden voor de Challenge Armoede.

De Challenge Armoede is een initiatief van Movisie in samenwerking met Week tegen Armoede (HAN), Associatie Wijkteams, Sociaal Werk Nederland, Armoedecoalitie Utrecht, Verwey-Jonker Instituut en Nederlands Jeugdinstituut (NJi).