Nieuwsbericht

5 oktober in Utrecht: Agenda van het Sociaal Werk, meld je snel aan!

30 augustus 2023 | 2 minuten lezen

Op donderdag 5 oktober a.s. vindt de Agenda van het Sociaal Werk 2023 plaats in de Geertekerk in Utrecht, met onder andere de Marie Kamphuis Lezing door prof. dr. Abram de Swaan. Het gaat snel met de aanmeldingen, dus schrijf je op tijd in! Kom alvast in de stemming met twee interessante artikelen over het thema van deze editie, ‘vitale relaties’.

Vitale relaties zijn de 'core business' van sociaal werkers. Door relaties op te bouwen, werken zij aan het welzijn van individuen, groepen en gemeenschappen. Op de Agenda van het Sociaal Werk gaan we uitgebreid in op succesvolle aanpakken van sociaal werkers. Welke voorbeelden dragen bij aan goede menselijke relaties? Wat hebben gelijke kansen of het gebrek daaraan voor invloed op relaties tussen mensen? Wat doet een scheve verdeling van welvaart? En wat voor effect hebben adequate sociale voorzieningen?

Contact en complexiteit
Jurja Steenmeijer, beleidsadviseur bij beroepsvereniging BPSW, schreef in de aanloop naar de Agenda van het Sociaal Werk een blog over contact leggen en de complexiteit van de gesprekken. Honden maken heel makkelijk contact, even snuffelen en al snel vrolijk spelen. Bij mensen ligt complexiteit op de loer, maakt Steenmeijer duidelijk, zeker als je van oppervlakkigheden wil bewegen naar een wat diepgaander contact: “De ander zien. Jezelf tonen. Iets van gelijkgestemdheid ervaren. Mooi als het lukt maar ergens ook risky shit.”

Inloopspreekuur Kanaleneiland
Movisie heeft in het kader van de Agenda van het Sociaal Werk een artikel gepubliceerd over een inloopspreekuur dat vitale relaties versterkt in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, begin 2023 opgezet door sociaalwerkorganisatie DOCK. Hoewel nog pril, lijkt de formule te werken, vertelt initiatiefnemer Emilia Hernández Pedrero van DOCK: “Per keer worden nu zo’n acht á tien bezoekers met zeer uiteenlopende vragen en problemen geholpen. Denk aan een inwoonster van wie de schotelantenne werd beschadigd tijden de renovatie van haar woning, maar die de schade na zeven maanden nog steeds niet vergoed heeft gekregen. Of een student van wie de studiefinanciering ten onrechte is gestopt. De vragen die de bezoekers aandragen, bevestigen dat er erg veel inwoners zijn met geldproblemen en oplopende schulden.”

Heb je ook een goed voorbeeld of mooi project dat gaat over vitale relaties? Laat het ons weten.

Locatie en aanmelden
De Agenda van het Sociaal Werk 2023 vindt plaats op donderdag 5 oktober a.s. van 13.30 tot 17.30 uur. Het programma is alleen fysiek bij te wonen, in de Geertekerk in Utrecht. Deelname is gratis. Meld je aan via het formulier op de website van Movisie (onderaan de pagina).

De Agenda van het Sociaal Werk wordt georganiseerd door Movisie, Sociaal Werk Nederland, Beroepsvereniging voor Professionals in het Sociaal Werk (BPSW), Marie Kamphuis Stichting (MKS), Werkplaatsen Sociaal Domein (WSD), Sociale Vraagstukken en Buurtwijs.