Nieuwsbericht

Oproep aan Tweede Kamer: blijf IZA volop steunen

14 juli 2023 | 1 minuut lezen

Zojuist heeft de Brancheorganisaties Zorg (BoZ), het samenwerkingsverband van ActiZ, NFU, NVZ, de Nederlandse ggz en VGN, een dringend beroep gedaan op de Tweede Kamer om de uitvoering van het Integraal Zorgakkoord (IZA) volop te blijven steunen. Teveel mensen die in de knel zitten kunnen niet langer op zorg wachten, aldus de BoZ. Sociaal Werk Nederland onderschrijft deze oproep volledig.

Gisteren deden de ondertekenaars van het IZA (zorgpartijen en VNG) al een klemmende oproep in een brief aan de Tweede Kamer om ondanks de val van het kabinet de uitvoering van het IZA te blijven steunen en niet controversieel te verklaren. Volgens de betrokken partijen zijn de uitdagingen in de zorg te groot om in de ijskast te zetten. “De noodzakelijke transformaties in de zorg, zoals preventie, verkleinen van gezondheidsverschillen, duurzaamheid, arbeidsmarkt en betere gegevensuitwisseling komen alleen van de grond met politieke steun. De urgentie om samen te blijven werken aan de toegankelijkheid en kwaliteit van gezondheid en zorg is erg groot.”

De maatschappelijke opgaven op het gebied van bestaanszekerheid, huisvesting en toegankelijke zorg en ondersteuning zijn te groot en urgent om te kunnen wachten tot het aantreden van een nieuw kabinet.

Sociaal Werk Nederland is geen ondertekende partij bij het IZA, maar wij zijn wel nauw betrokken bij de uitwerking van het akkoord en bij de oproep om door te gaan op de ingeslagen weg. Zet de voorgenomen maatregelen en wet- en regelgeving door en laat deze niet onnodig vertraging oplopen door de val van het kabinet. Dit geldt voor de uitvoering van de landelijke zorgakkoorden, maar zeker ook voor programma’s en aanpakken die hier nauw mee samenhangen zoals het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid, de herziening Participatiewet, de Hervormingsagenda Jeugd en de Aanpak geldzorgen, armoede en schulden. De maatschappelijke opgaven op het gebied van bestaanszekerheid, huisvesting en toegankelijke zorg en ondersteuning zijn simpelweg te groot en urgent om te kunnen wachten tot het aantreden van een nieuw kabinet.

Lees ook de blog Schots en scheef van Lex Staal, directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland.