Nieuwsbericht

Meer woningen voor mensen met specifieke woon- en zorgbehoeften

13 juni 2023 | 2 minuten lezen

Er zijn meer woningen nodig voor mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden, zoals dak- en thuislozen, mensen die uit een ggz-instelling komen, statushouder zijn of mensen met een sociale of medische urgentie. Naast een woning hebben zij vaak ook extra zorg en begeleiding nodig. Dit staat in de voortgangsrapportage Een thuis voor iedereen die minister Hugo de Jonge (Volkshuisvestiging en Ruimtelijke Ordening) op donderdag 8 juni jl. naar de Tweede Kamer stuurde. Sociaal Werk Nederland en Valente leverden een bijdrage aan het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting, waarin de maatregelen en doelen uit het programma zijn opgenomen.

Meer sociale huurwoningen

Tot en met 2030 zijn er in Nederland ruim 900.000 extra woningen nodig. Ook voor mensen met een specifieke woonbehoefte, zoals studenten, arbeidsmigranten en woonwagenbewoners is meer geschikte woonruimte nodig. In de recent gesloten woondeals zijn ruim 290.000 woningen voor de sociale huur gereserveerd. Dat zijn er 40.000 meer dan beoogd. Op basis van deze afspraken kunnen overheden, corporaties en zorgorganisaties samen aan de slag met de huisvesting van mensen die dringend behoefte hebben aan op zorg en begeleiding aangepaste woonvormen.

Versterking regie volkshuisvesting
In het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting worden de maatregelen en doelen uit het programma Een thuis voor iedereen opgenomen. Sociaal Werk Nederland en Valente hebben aan dit wetsvoorstel bijgedragen, vanuit de overtuiging dat wonen méér is dan stenen alleen. In het wetsvoorstel worden gemeenten onder meer verplicht om in de huisvestingsverordening een urgentieregeling op te nemen voor een aantal verplichte urgentiecategorieën. Ook moeten gemeenten vanaf 2026 verplicht een woonzorgvisie opnemen in hun volkshuisvestingsprogramma en bij het opstellen van lokale prestatieafspraken, naast woningcorporaties en huurdersorganisaties, ook relevante zorgpartijen betrekken. Ook sociaalwerkorganisaties kunnen een waardevolle bijdrage aan deze woonzorgvisie leveren, gecombineerd met aanbod om de betreffende groepen vanuit onze expertise te ondersteunen. De inwerkingtreding van de wet is voorzien in 2024. De VNG uitte in april haar zorgen over de wet en pleit ervoor dat er eerst een gedegen uitvoeringstoets gedaan wordt.

Zes koploperregio’s aan de slag
Zes koploperregio’s - Metropool Regio Amsterdam, Parkstad Limburg, regio Haaglanden, Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, provincie Groningen en regio Enschede - zijn gestart met het opstellen van regionaal afgestemde woonzorgvisies. Hierin worden de woon- en zorgbehoeften en de woonopgaven voor aandachtsgroepen en ouderen opgenomen. Deze vormen de basis voor afspraken tussen gemeenten onderling, en tussen gemeenten, woningcorporaties, verhuurders, zorgaanbieders en andere partijen die van belang zijn bij de huisvesting van kwetsbare bewoners.

Meer ondersteuning
De huisvestingsopgave van mensen die meer zorg en aandacht nodig hebben, is belangrijk en ingewikkeld. Vanuit het programma Een thuis voor iedereen worden betrokken partijen hierbij ondersteund. Zo wordt er een centraal loket opgezet voor huisvestingvragen over aandachtsgroepen en ouderen. In 2022 is een online kennis- en expertisecentrum gelanceerd met onder meer relevante informatie over wet- en regelgeving, financiële regelingen en praktijkvoorbeelden. Het Expertteam Huisvesting Aandachtsgroepen is begin dit jaar van start gegaan om gemeenten en regio’s te ondersteunen bij het maken en uitvoeren van regionale woonzorgvisies.

Het programma Een thuis voor iedereen is een gezamenlijk programma van vijf ministeries (BZK, VWS, JenV, SZW en OCW) en VNG, Aedes en het Interprovinciaal Overleg (IPO).

Neem voor meer informatie contact op met senior adviseur Jennifer Elich.


Lees ook:
Oproep met Valente en ggz: leefbaarheid is méér dan veiligheid (juni 2023)
Voldoende betaalbare woningen: Een thuis voor iedereen (mei 2022)