Nieuwsbericht

‘We hebben de waarde van sociaal werk totaal onderschat’

11 januari 2023 | 2 minuten lezen

“We hebben de waarde van sociaal werk totaal onderschat de laatste decennia. Maar mensen bleven dezelfde problemen ervaren. De heropbouw van het sociaal werk is een van de belangrijkste bewegingen die we kunnen maken.” In een interview op platform Sociaal Domein breekt Otwin van Dijk, lid van de commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs van de VNG en burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek, een lans voor (de herwaardering van) sociaal werk.

Duurzaam partnerschap
Van Dijk was afgelopen jaar namens de VNG betrokken bij de totstandkoming van de visie Naar meer preventie, inclusie én samenwerking. Visie op duurzaam partnerschap en uitvoering in de Wmo, die mede door Sociaal Werk Nederland is opgesteld. De visie omvat vier bouwstenen, waaronder duurzame samenwerking tussen gemeenten en aanbieders. In het interview is Van Dijk kritisch op de kortlopende contracten die nog steeds worden afgesloten en die vooral zijn gericht op kosten in plaats van op kwaliteit: “Dat is een doodlopende weg. Perspectief bieden in het sociaal domein doe je alleen door daarin als gemeente en aanbieders samen een pad te bewandelen. In ons geval (gemeente Oude IJsselstreek, red.) betekent dit dat we met een beperkt aantal aanbieders hebben gekozen voor het afsluiten van vijf plus vijf contracten: vijf jaar met in principe een verlenging met nog eens vijf jaar. Tien jaar dus. Dat geeft rust, je zit dan niet in een permanente aanbestedingsmodus.”

Lees in dit kader ook het artikel ‘Barneveld besteedt niet aan, maar werkt langdurig samen’ dat vandaag verscheen op website Sociale Vraagstukken

Nog integraler zorgakkoord
Van Dijk vindt het goed dat de VNG meedoet met het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leefstijl Akkoord (GALA). “Het Integraal Zorgakkoord is goed, omdat het breder kijkt dan naar zorg alleen. Het volgende Integraal Zorgakkoord zal nog wat integraler zijn, verwacht ik. Met nog meer nadruk op het belang van het sociaal domein, want dat is een van de pijlers voor het houdbaar maken van de zorg.” (zie ook het eerdere opinieartikel Naar een echt integraal zorgakkoord van Lex Staal en Esmé Wiegman).

Hij voorziet wel uitdagingen in de financiering: “Gemeenten willen dolgraag de beweging maken om een actieve rol te spelen in de gezondheid van hun inwoners, maar ze moeten wel het geld hebben om dat te doen. Daarin bestaan wel knelpunten. Vanaf 2026 hebben we weinig geld meer om te investeren in het sociaal domein, want de middelen die we krijgen gaan dan fors omlaag. Daar heb ik wel buikpijn over.”

Lees het gehele interview op de website van tijdschrift Sociaal Domein. Je ontvangt dit zeswekelijkse magazine gratis als je lid wordt van platform 1Sociaaldomein.nl voor professionals in zorg en welzijn.

Otwin van Dijk is juryvoorzitter van de verkiezing Sociaal Werker van het Jaar 2023. Ken jij een geweldige kandidaat? Meld hem of haar dan snel aan! Kijk voor meer informatie op de website van Sociaal Werk werkt!.


Beeld: Gemeente Oude IJsselstreek