Nieuwsbericht

De oorlog in Oekraïne en het sociaal domein

29 maart 2022 | 1 minuut lezen

De oorlog veroorzaakt veel leed voor de inwoners in Oekraïne en zorgt ervoor dat velen op de vlucht slaan. De komst van een groot aantal ontheemden heeft gevolgen voor inwoners in buurten en wijken in Nederland, en organisaties in het sociaal domein. Diverse organisaties bieden actuele informatie en handvatten, in dit artikel zetten we er enkele op een rij:

Op de websites van Vluchtelingenwerk Nederland en het COA staan actuele informatie over de instroom en opvang van Oekraïense vluchtelingen en informatie over procedures, handreikingen en het bieden van hulp. Valente (maatschappelijke opvang) heeft op haar website ook een newsfeed met actuele informatie.

In het Movisie dossier Gevolgen oorlog in Oekraïne voor het sociaal domein staat beschikbare kennis en inzichten over wat werkt rond sociale vraagstukken, die ook in deze actuele situatie bruikbaar is voor bestuurders, professionals in uitvoering en beleid bij de overheid en maatschappelijke organisaties en voor burgerinitiatieven.

Divosa heeft o.m. een besloten LinkedIn groep opgericht waarin ze tijdelijk ruimte bieden aan hun leden én partners in het publieke domein om met elkaar kennis en ervaringen uit te wisselen over hoe de situatie in Oekraïne de gemeentelijke praktijk van het sociaal domein raakt. Voor gemeenten een handreiking ontwikkeld.

NOV geeft specifieke informatie over de inzet van Oekraïners als vrijwilligers. En MKB Nederland geeft informatie over de gevolgen van de oorlog voor ondernemers, zoals de impact van sancties.  

Naast het COA en Vluchtelingenwerk nemen ook andere leden van Sociaal Werk Nederland initiatieven voor opvang en hulp. Zo is het Leger des Heils partner in de landelijke crisisorganisatie en werft momenteel vrijwilligers voor de begeleiding van gastgezinnen die vluchtelingen opvangen. Daarnaast zetten diverse lokale sociaalwerkorganisaties hun fijnmazige netwerk in om lokale vragen ook lokaal te beantwoorden.