Nieuwsbericht

100 Rotterdamse daklozen hebben nu een woning

9 april 2021 | 2 minuten lezen

De gemeente Rotterdam heeft in vijf maanden tijd ruim honderd daklozen aan een huis geholpen. "Zij kunnen zo vanuit een rustige, stabiele basis werken aan hun toekomst", zegt wethouder De Langen (CDA). Dat meldt de NOS. De gemeente, woningcorporaties en een aantal leden van Sociaal Werk Nederland waaronder het Leger des Heils, NAS en het Centrum voor Dienstverlening (CVD) hebben met hun sociaal werkers geholpen om de voormalige daklozen hun leven weer op de rit te krijgen. Directeur CVD Inez Basten: "Samen brengen we de basis op orde, zoals een inkomen, inventarisatie van schulden, zorgverzekering en ID. Door een luisterend oor en begeleiding te bieden, helpen wij de mensen op weg naar meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid."

CVD schrijft op de website: "Wethouder Sven de Langen van volksgezondheid, zorg, ouderen en sport, kwam geheel coronaproof op bezoek bij het CVD. Hij bedankte het CVD voor het mede mogelijk maken van de versnelde uitstroom van Rotterdamse daklozen. ,,In minder dan een half jaar tijd hebben honderd daklozen een nieuw onderkomen gekregen. Voor deze honderd Rotterdammers betekent het dat ze vanuit een rustige, stabiele basis kunnen werken aan hun toekomst. Ik ben heel trots dat het ons gelukt is om dit voor elkaar te krijgen”, aldus de wethouder.

Samenwerking
De nachtopvangaanbieders (het CVD, Leger des Heils en de NAS) hebben samen met de cliënten en de gemeente ervoor gezorgd dat de cliënten versneld ‘uitstroom-klaar’ zijn: uitkering geregeld indien nodig, schuldhulpverlening gestart, alle papieren op orde. De woningcorporaties zochten woningen. Het is heel bijzonder hoe corona de plannen die er al waren zo heeft versneld. Vijfenzeventig daklozen stroomden uit naar zelfstandig wonen en ruim dertig stroomden door naar een tussenvoorziening. Vanwege hun problematiek zijn zij nog niet klaar voor volledig zelfstandig wonen, zij stroomden door naar een woonplek met begeleiding."

Voor 61 mensen is al een eigen woning gevonden en het streven is om dat op korte termijn voor nog veertien anderen te regelen. Enkele tientallen daklozen voor wie een eigen huis nog een te grote stap is, zijn in een woonvorm met begeleiding geplaatst. De inschatting is dat zij binnen een half jaar ook zelfstandig kunnen wonen.

Leven weer op orde krijgen
Eind oktober kondigde de wethouder al aan dat hij in een half jaar voor honderd daklozen een woonruimte wilde vinden. Dat is een derde van de mensen die gebruikmaken van de nachtopvang in de Maasstad. De Langen: "Deze tot nu toe grootste uitstroom konden we realiseren dankzij een goede samenwerking met de woningcorporaties en de zorgaanbieders."

Rotterdam kreeg, net als andere gemeenten, geld van het Rijk om de opvang van daklozen te versterken. Een deel van de bijna 20 miljoen euro die de stad vorig jaar en dit jaar in totaal kreeg, is gebruikt voor dit project.

Sociaal Werk Nederland en Valente hebben samen met 34 organisatie de ActieAgenda Wonen opgesteld. Met de sociale paragraaf hieruit gaan deze organisaties de komende jaren vormgeven aan versterking wijkaanpak, vergroten leefbaarheid en veiligheid én structurele ondersteuning van kwetsbare buurten en bewoners (waakvlamfunctie).