Nieuwsbericht

Vijf voorbeelden van succesvolle samenwerking tussen jongerenwerk en voortgezet onderwijs

Op 13 juni 2019 geplaatst door

Hoe werkt jongerenwerk samen met het voortgezet onderwijs (VO) en wat zijn hierin succeselementen? Het afgelopen jaar heeft Youth Spot gewerkt aan drie onderzoeken om hier antwoorden op te vinden.
Van het eerste onderzoeksproject zijn de eindproducten nu beschikbaar:

  • een artikel in vakblad Jeugdbeleid
  • een factsheet
  • een bundel met vijf praktijkbeschrijvingen
  • een reader met kernliteratuur.

Deze eindproducten zijn vooral bestemd voor managers en uitvoerend personeel in het jongerenwerk en VO, en voor studenten pedagogiek, sociaal werk en sociaal beleid.

Het onderzoek is gefinancierd vanuit de subsidieregeling Urban Educatie van de Hogeschool van Amsterdam. In de uitvoering werkten de onderzoekers samen met Swazoom, The Mall de Baarsjes, JoU, Bindkracht10 en Mikado. Daarnaast werkten we samen met sociale en educatieve opleidingen van de HvA.

Eindproduct 1: artikel in vakblad Jeugdbeleid
Het artikel in vakblad Jeugdbeleid laat zien hoe jongerenwerk en VO-scholen samenwerken, wat dat bijdraagt aan het versterken van de schoolcarrière en ontwikkeling van jongeren in kwetsbare situaties, en wat de succesfactoren in de samenwerking zijn.
Diezelfde kwesties komen ook aan bod in eindproduct 2: factsheet over opbrengst samenwerking

Eindproduct 3: bundel met vijf praktijkbeschrijvingen
Deze bundel met vijf praktijkvoorbeelden toont de diversiteit aan samenwerkingen tussen het VO en het jongerenwerk. Daarbij gaat het steeds om de totstandkoming van de samenwerking, welke activiteiten jongerenwerkers en onderwijskrachten samen uitvoeren, de rolverdeling tussen school en jongerenwerk, de beoogde doelen en ten slotte de succesfactoren van de samenwerking.

Eindproduct 4: reader met kernliteratuur
Deze reader is bedoeld voor studenten pedagogiek, sociaal werk en sociaal beleid om kennis te maken met de samenwerking tussen jongerenwerk en VO. Het biedt kernliteratuur over de meerwaarde van de samenwerking jongerenwerk en VO en de randvoorwaarden voor goede samenwerking tussen die twee.

Meer weten?
Voor meer informatie over de eindproducten over de samenwerking tussen jongerenwerk en VO kunt u contact opnemen met Willeke Manders, w.a.manders@hva.nl, 06 53157975.

  • Youth Spot deed ook onderzoek naar de Kracht van het Jongerenwerk. De uitkomsten daarvan worden 18 juni gepresenteerd op de mede door Sociaal Werk Nederland georganiseerde Landelijke Dag van het Jongerenwerk 2019 (uitverkocht).
Bron: Youth Spot
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten