Activiteit

IKC-dag 2024: Het kind als bron

20 sep
Vrijdag 20 september 2024
10:00 tot 16:00
Congres
2 minuten lezen

Aandacht voor diversiteit en inclusie gaat over alles wat het kind in zich meedraagt en waardoor het is gevormd. Dit is niet altijd zichtbaar maar wel zeer bepalend voor hoe het kind de wereld ervaart want iedere achtergrond brengt zijn eigen specifieke privileges of drempels mee. Na het gezin en de familie is de kinderopvang, de school en/of het IKC een eerste samenleving waar veel kinderen mee in aanraking komen. Hier ligt een belangrijke kans en verantwoordelijkheid. De bouwstenen zijn de gezinnen, de kinderopvang, de scholen en de hele pedagogische leefomgeving rondom het kind die zich verdiept in de wereld van het kind, om zo het kind ‘in de wereld te laten komen’.

Vertaling
Wat brengen kinderen mee uit hun eigen specifieke thuissituatie en culturele achtergrond? Hoe kan een kind zijn eigen achtergrond gebruiken als kracht, en zich uitdrukken door expressie te geven aan zijn eigenheid? Hoe vertaalt zich dat in je pedagogisch didactisch kader, in de inrichting van een ruimte of gebouw, en wat vraagt dat bijvoorbeeld van voorzieningen in de buurt? En hoe gaat het IKC, als onderdeel van het ecosysteem rond het kind, hiermee om?

Pedagogische visie
‘Het kind als bron’ is een pedagogische visie en vraagt wat kinderen nodig hebben om zich thuis en veilig te voelen. ‘Het kind als bron’ gaat ook over het creëren van ruimte voor de groep. Naar leren samenleven met alle groepen waar de wereld uit bestaat. Want samenwerken betekent samen leren ‘hoe ben ik een groep?’. Tijdens deze 11e Landelijke IKC-dag geven we handen en voeten aan de essentie van ‘het kind als bron’.


Praktische info
De IKC-dag is een dag om inhoudelijk gevoed te worden met het laatste nieuws en ontwikkelingen op het gebied van brede scholen en kindcentra, vanuit politiek, wetenschap en praktijk. En natuurlijk om zelf aan de slag te gaan in deelsessies en masterclasses over specifieke thema’s! Uiterlijk 31 mei vind je hier het volledige programma, inclusief de key note, deelsessies en masterclasses.


Voor wie:
Bestuurders, leidinggevenden en coördinatoren, professionals en stafmedewerkers uit de kinderopvang, peuterspeelzaalwerk, jeugdhulp,
welzijn, onderwijs en gemeenten.

Organisator
Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, EtuConsult, PO-Raad, Sociaal Werk Nederland, Jeugdzorg
Nederland en de VNG samen met NJi, VNK, Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs, Steunpunt Passend onderwijs, LKCA en de AVS.

Wanneer
Vrijdag 20 september 2024 van 10:00 tot 16:00 uur

Waar en aanmelden
Van der Valk Hotel Utrecht, Winthontlaan 4, 3526 KV Utrecht - Hotel van der Valk Utrecht
Op www.ikcdag.nl vind je het laatste nieuws. Schijf je hier samen met je collega’s in vanaf eind mei.


 

Locatie

Winthontlaan 4
3526KV Utrecht