Activiteit

Start tv-serie 100 dagen in de vergeten wijk

29 nov
NPO3
Woensdag 29 november 2023
21:05 tot 22:00
Overig
2 minuten lezen

Hoe groot is het sociale vangnet van Nederland? In de vijfdelige serie 100 dagen in de vergeten wijk onderzoeken Tim den Besten en Nicolaas Veul hoe bewoners zich redden in de wijk Laak in Den Haag. Om inzicht te krijgen in het leven in deze 'vergeten wijk', gaan Tim en Nicolaas er honderd dagen wonen en werken. Als stagiairs sociaal werk bij welzijnsorganisatie Wijkz worden ze geconfronteerd met de vele problemen in de wijk én met hun eigen maatschappelijke betrokkenheid. De VPRO-serie wordt vanaf woensdagavond 29 november a.s. wekelijks uitgezonden op NPO3 en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met sociaalwerkorganisatie Xtra in Den Haag.

Vergeten wijk

Na eerdere series in het onderwijs (100 dagen voor de klas) en de psychiatrie (100 dagen in je hoofd) gaan VPRO-programmamakers Nicolaas Veul en Tim den Besten opnieuw het experiment aan om als bijzondere stagiairs hun onderwerp te doorgronden. Dit keer in een van de wijken waar bijna niemand écht naar omkijkt, de Haagse wijk Laak. Een buurt die hoog scoort in lijstjes over eenzaamheid, armoede, woningnood en racisme. Het wordt wel een achterstandswijk, probleemwijk of 'krachtwijk' genoemd, maar de bewonerscommissies hebben het liever over een ‘vergeten wijk’. Hoewel Laak op steenworp afstand ligt van zowel het stadsbestuur als het Binnenhof, hebben bewoners niet het gevoel dat er echt naar hun problemen geluisterd wordt.

Opbouwwerker en maatschappelijk werker
Terwijl Tim als opbouwwerker in een buurtcentrum onder meer voedselpakketten uitdeelt, gaat Nicolaas op huisbezoek als maatschappelijk werker. Ze raken steeds meer vertrouwd met de mensen die ze als sociaal werker begeleiden en tegelijkertijd daagt hun verblijf in Laak hen uit om hun eigen maatschappelijke betrokkenheid onder de loep te nemen. Waar functioneert ons sociale vangnet goed, waar ontstaan de gaten en waar dreigen mensen er echt doorheen te glippen? Hoe vinden ze dat we in Nederland met de genoemde problemen omgaan en hoe zou het eventueel anders kunnen en moeten? En hoe sociaal zijn Tim en Nicolaas eigenlijk zelf? Wat betekenen zij voor anderen die het in veel opzichten minder goed hebben?

Over Tim en Nicolaas
VPRO-programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul waren samen eerder te zien in onder meer 100 dagen voor de klas (waarvoor zij een speciale vermelding kregen van de jury van de Zilveren Nipkowschijf), in 100 dagen in je hoofd en in Oudtopia, waarvoor ze een maand in een verzorgingshuis woonden. In 100 dagen in de vergeten wijk gaan ze opnieuw een experiment aan waarbij ze zichzelf niet ontzien.

De vijfdelige serie 100 dagen in de vergeten wijk wordt vanaf woensdag 29 november a.s. wekelijks uitgezonden om 21.20 uur op NPO3.

Je kunt alle afleveringen (terug)kijken op NPO Start.