Activiteit

Jaarcongres sociaal werk Een sterke sociale wijk: Aanpakken met Impact

26 mei
26 mei 2021
10:00 tot 15:30
Congres
Soort: Online
10 maart 2021 | 18 minuten lezen

Ook zo’n zin in een congres met een sprekerslijst zonder virologen? Maar wél met deskundigen die hun licht laten schijnen over het voorkomen van verdere kansenongelijkheid? Met workshops waarin het gaat over het vormgeven van de sociale wederopbouw van Nederland? Kom dan naar het jaarcongres sociaal werk 2021!  Direct aanmelden kan hier.

Hoe geven we vorm aan het sociaal offensief en welke impact kan het sociaal werk hierin hebben? Hoe gaan we een gezonde leefstijl en preventie waarmaken? Wat vraagt dit van de politiek, de zorgverzekeraars en de wetenschap? Wat kunnen we leren van het verleden en hoe kunnen we in actie komen voor een langjarige en lerende wijkaanpak? Hoe benutten we de energietransitie en de zorg voor een gezonde leefomgeving? En hoe maken we hiervoor gebruik van onderzoek, profilering en storytelling? 

De wijk als krachtbron
Hét congres over het benutten van kansen en de wijk als krachtbron. Over sociaal werkers die in dorpen en buurten het verschil maken. En hét congres over de echte transformatie en het versterken van de sociale kwaliteit door het maken van nieuwe verbindingen tussen mensen en organisaties. 

Plenair programma
Ahmed Marcouch spreekt namens de 15 burgemeesters die vorig jaar het manifest ‘Kom op voor Kwetsbare Gebieden’ overhandigden het kabinet. Kern van het manifest: de tweedeling groeit en de kansenongelijkheid neemt toe. Leefbaarheid en veiligheid: hoe kan het sociaal werk een bijdrage leveren om deze trend te keren en welke rol moeten we hierin pakken volgens Marcouch?  


Georgette Fijneman, directievoorzitter van zorgverzekeraar Zilveren Kruis, presenteerde samen met twee andere zorgverzekeraars (CZ en Menzis) begin dit jaar een nieuwe visie op gezondheid. In hun verkiezingspaper ‘Samenwerken aan gezondheid met goede zorg voor iedereen zien zij een belangrijke rol voor het sociaal werk. Hoe kunnen we samen vorm geven aan die visie en hoe ziet dat gezamenlijk preventiebudget er precies uit?  


Hans Boutellier spreekt als voormalig wetenschappelijk directeur van het Verwey-Jonker instituut en architect van de wijkaanpak. Vanuit een meer beschouwende rol geeft hij zijn visie. Hij ontrafelt de kluwen van wat werkt, wat niet werkt en wat hebben we geleerd de afgelopen 20 jaar. Zie ook zijn meest recente essay: Sociaal weerbaar in de wijk Over een gekantelde inzet op werk, onderwijs en hulpverlening bij sociale achterstand. 


Deelsessies 
Tijdens de twee deelsessierondes is er keuze uit een breed pallet. Er komt een speciale werkgeverssessie en een workshop over het toepassen van de uitkomsten van het SEOR-onderzoek ‘Sociaal werk rendeert’. Een greep uit het aanbodmasterclass energietransitie, een rollenspelsimulatie Programma Inkoop en Aanbesteding, en Merlijn Twaalfhoven over hoe de kunstenaarsmindset bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke problemen. De drie Sociaal Werkers van het Jaar geven een workshop met verhalen uit de praktijk en als feestelijke afsluiter van de dag wordt de nieuwe Sociaal Werker van het Jaar bekendgemaakt. Hier vindt je het volledige programma. 
 

Groepskorting 
Ook dit jaar geldt er een speciale groepskorting. Organisaties die zich met meerdere collega’s aanmelden kunnen zo gebruik maken van ledenkorting, én krijgen het 5e kaartje gratis.  


Over het thema 
Dit congres gaat over het benutten van kansen en de wijk als krachtbron. Over sociaal werkers die mét hun organisaties met bewoners in steden, dorpen en buurten het verschil maken. Hét congres over de echte transformatie en het versterken van de sociale kwaliteit door het maken van nieuwe verbindingen tussen bewoners, systemen en organisaties. 

Praktisch: 

  • Het Jaarcongres Sociaal Werk is (naar alle waarschijnlijkheid) voornamelijk digitaal.
  • Op woensdag 26 mei van 10:00 tot 15:30 uur
  • Verschillende plenaire onderdelen en een breed keuzeprogramma aan deelsessies en de uitslag van de verkiezing Sociaal Werker 2021. 
  • Voor bestuurders, sociaal werkers/professionals, staf, leidinggevenden, adviseurs, beleidsmedewerkers en alle partners in het sociaal domein.
  • Aanmelden met vroegboekkorting kan t/m 31 maart. Dus wacht niet te lang!
  • Het jaarcongres is een gezamenlijk initiatief van Sociaal Werk Nederland en Sociaal Werk werkt!  

Met vriendelijke groet en graag tot 26 mei,
Eric van der Burg I voorzitter Sociaal Werk Nederland

Direct aanmelden met ledenkorting en/of groepskorting kan hier

Lid wordenContact