Activiteit

Studiereis naar Lille

23 sep t/m: 25-09-2020
23 september 2020 - 25 september 2020
09:00 tot 17:00
Overig
Vivian van Gameren
12 februari 2020 | 2 minuten lezen

Kennismaking met de Franse kindvoorzieningen, 23 tot 25 september 2020

 

Thema’s:

  • De sociale rol van de kinderopvang in achterstandswijken
  • Kindercampus: cluster van kindvoorzieningen
  • Ouderbetrokkenheid bij kindvoorzieningen
  • Flexibiliteit in de opvang en ondersteuning van gezinnen

Frankrijk is er in geslaagd hetgeboortecijfer flink te laten stijgen onder andere door steun aan gezinnen met jonge kinderen en door een breed aanbod van toegankelijke kinderopvangvoorzieningen. Deze variëren van crèches, gastouders, opvang aan huis, speelgroepen, opvang op school en op aparte centra en combinatievoorzieningen. Er zijn veel centra waarin kindvoorzieningen zijn gecombineerd, die een duidelijke wijk- of dorpsfunctie hebben. Wat kunnen wij leren van de oplossingen die in Frankrijk worden geboden?

De ondersteuning van gezinnen met jonge kinderen is een zeer belangrijk uitgangspunt in het aanbod van voorzieningen. Ouders kunnen daar zeer flexibel gebruik van maken. Wat betekent deze flexibiliteit voor de groepsstabiliteit? In achterstandswijken heeft de kinderopvang ook een duidelijke welzijnsfunctie als het om ondersteuning gaat.

Ouderparticipatie speelt een belangrijke rol in de opvang. Dat blijkt uit het grote aantal kindercentra dat door ouders is opgezet en wordt bestuurd. Naast al deze interessante voorzieningen bezoeken we ook het historische Lille.

Praktische informatie

De reis is bestemd voor directeuren/managers, pedagogen, pedagogisch coaches, beleidsmedewerkers en adviseurs. Bij de bezoeken zal een tolk aanwezig zijn.

Vertrek op woensdag 23 september om 18.00 uur vanaf Utrecht. Terug op dinsdagavond om 19.00 uur

Vervoer per luxe VIP-touringcar. Overnachting in een 3-sterrenhotel in het centrum van Lille op basis van eenpersoonskamers.

In de reis zijn inbegrepen: 2 overnachtingen, vervoer, 2 x ontbijt; 2 x lunch en 1 x diner, broodjes terugreis, kosten tolk, deskundige reisleiding.

De geraamde kosten bedragen € 815

Reductie tweepersoonskamer bedraagt € 40.- pp. Totaal aantal deelnemers: minimaal 16, maximaal 20.

 

Programma op hoofdlijnen:

  • Een inleiding over het Franse systeem van kinderopvang en onderwijs
  • Bezoek aan een nieuwe crèche die in het bezit is van een coöperatie met zeer uiteenlopende leden, bijzondere werkwijze, prachtig gebouw.
  • Bezoek aan kindercampus in een klein stadje op het Franse platteland. Deze campus bestaat uit een kleuterschool, een multi-acceuil (KDV en speelgroep) en een voorziening voor gastouders in 1 gebouwtje, een splinternieuw gebouw voor de dansschool waarin ook de BSO is gehuisvest, de bibliotheek en de muziekschool, het consultatiebureau/inspectie. Alle voorzieningen bevinden zich vlak bij elkaar.
  • Bezoek aan een halte-garderie (combinatie van een kinderdagverblijf met de mogelijkheid je kind voor een uur achter te laten) in een achterstandswijk. Deze voorziening werkt nauw samen met de lokale kleuterschool en sociale voorzieningen. Kinderen die nog niet schoolrijp zijn, gaan eerst naar de crèche om de taal te leren en om te socialiseren.
  • Bezoek aan voorziening aan het kleine kind waarin 4 functies worden gecombineerd: opvang voor kinderen van 0-3 jaar, consultatiebureau, speelotheek, buitenschoolse opvang 2,5 tot 6 jaar
  • Rondwandeling door het centrum en door het middeleeuwse Vieux Lille.

 

Organisatie

De reis wordt georganiseerd door Stichting Childcare International. Een non-profit organisatie die internationale uitwisseling over de opvang en ontwikkeling van jonge kinderen tot doel heeft. Zie voor meer informatie en voor inschrijving www.childcareinternational.nl

Locatie

volgt
Volgt
Lid wordenContact