Activiteit

congres Ouderschap Blijft

25 maa
25 maart 2019
10:00 tot 17:00
Congres
Vivian van Gameren
20 februari 2019 | 3 minuten lezen

Het kind moet centraal bij scheiden ouders

Het kind moet meer centraal komen te staan bij een echtscheiding. Dat vinden niet alleen hulpverleners die met kinderen werken; 70 procent van de gescheiden ouders geeft dat - achteraf - zelf ook aan. Bovendien vinden ze dat de kinderen minder belast hadden moeten worden met de sores rond de scheiding.

 

Nederland kent ongeveer 70.000 scheidingen per jaar, 7.000 daarvan zijn conflictueuze of vechtscheidingen en het aantal complexe scheidingen neemt toe. “Kinderen krijgen veel meer mee dan ouders denken”, weet Annemarie Profittlich, bestuurder in de jeugdhulp en bij Ouderschap Blijft. “Ze zijn direct partij, dat moeten ouders zich beseffen. Niet alleen de ex-partners moeten door na een scheiding, ook de kinderen. Met twee ouders die los van elkaar staan, met alle problemen van dien als ‘waar ligt mijn loyaliteit’ en ‘hoe ga ik om met de nieuwe relatie van mijn moeder of vader’, die overigens in veel gevallen ook weer strandt. Als we ons dan beseffen dat kinderen na scheiding tweemaal zoveel problemen hebben als jeugdigen uit intacte gezinnen, dan hebben we als volwassenen wat te doen. We moeten ervoor zorgen dat de negatieve effecten op kinderen zo veel mogelijk worden beperkt.”

 

Scheiden zonder schade

André Rouvoet, voormalig politicus en voorzitter van het Platform Scheiden zonder schade ontvouwt op 25 maart tijdens het congres: Bouw een brug. Het kind centraal bij conflictscheidingen zijn plannen en handvatten voor de aanpak van de toegenomen hoeveelheid conflictscheidingen. Op het congres wordt verder - aan de hand van dagvoorzitter Frénk van der Linden - via praktijkervaringen en recente informatie uit de wetenschap getracht antwoorden te vinden op de vragen: ‘hoe verlagen we het aantal conflictscheidingen’ en ‘hoe zetten we het kind centraal bij iedere scheiding’. 

 

“We kunnen voorkomen dat kinderen meegesleept worden in de ellende van hun ouders”, vindt Annemarie Profittlich. “Kinderen worden beschadigd door een vechtscheiding. Te vaak wordt dat nog weggewuifd, maar we moeten niet naïef zijn. Kinderen horen veel meer dan je denkt en lopen bij conflicten als deze echt op hun tenen. Het is een vorm van kindermishandeling, daar moeten ouders zich bewust van zijn. Het onbezorgd kind zijn is echt wel weg na een vechtscheiding van je ouders.”

 

Annemarie Profittlich is blij met het initiatief voor een congres waarin praktijk en wetenschap samenkomen: “We starten met een film waarin kinderen vertellen hoe zij de scheiding van hun ouders hebben ervaren. Enorm indrukwekkend, echt een pareltje... Naast de inhoudelijke inbreng van onder meer Marsha Pinedo van Villa Pinedo en André Rouvoet verheug ik me op de ontmoeting. Er komen zoveel mensen van diverse pluimage bij elkaar die elkaar niet dagelijks tegenkomen in hun werk maar wel allemaal betrokken zijn bij conflictscheidingen, dat er volgens mij mooie verbanden kunnen worden gelegd.”  

 

Het congres Bouw een brug. Het kind centraal bij conflictscheidingen’ vindt plaats op maandag 25 maart 2019 in Utrecht. Het congres is bedoeld voor iedereen betrokken bij de hulp tijdens en na een (conflict)scheiding. Meer weten over locatie, tijdstip en programma?

 

Zie: www.ouderschapblijft.nl/congres

Wilt u meer informatie over het congres, in contact komen met één van de sprekers of aanwezig zijn op het congres op 25 maart? Bel of mail dan naar:

 

Olaf Milders                 06 50632040   support@ouderschapblijft.nl

of Marianne Berger     030 2306532   m.berger@nji.nl

Locatie

Westkanaaldijk 7
3542 DA Utrecht
Nederland