Nieuwsbericht

Brochure vitaal ouder worden: lokaal in gesprek

9 februari 2021 | 1 minuut lezen

Aan de slag met Vitaal Ouder Worden

Iedereen wil zo prettig en vitaal mogelijk ouder worden. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat je daar zelf een rol in hebt, bijvoorbeeld door je goed voor te bereiden op eventuele woningaanpassingen, door te bewegen of door actief te werken aan goede sociale contacten dichtbij. Ook zijn er verschillende organisaties die kunnen bijdragen om mensen in de gemeente of wijk te ondersteunen bij het op een goede manier ouder worden. De brochure 'Vitaal Ouder Worden' geeft tips om hierover in gesprek te gaan. Sociaal Werk Nederland leverde input voor de brochure.

Bewustwording, de wensen en het aanbod
Om mensen bewuster te maken van de mogelijkheden die er zijn om zich goed voor te bereiden is het goed als ze met elkaar én met professionals in de omgeving in gesprek gaan. Dit helpt om het aanbod van diensten in de gemeente of wijk beter te kennen. Door de gesprekken kunnen vrijwilligers en professionals hun diensten ook beter laten aansluiten bij de wensen en behoeften van de inwoners. Door met elkaar te praten weet je van elkaar wat er speelt, welke stappen ieder daar zelf in kan zetten, waar je elkaar nodig hebt en welke stappen gezamenlijk gezet kunnen worden.

Gelijkwaardig in gesprek
Hoe voer je zo’n gesprek? Hoe zorg je dat iedereen op een gelijkwaardige manier gehoord wordt? Hoe en wie nodig je dan uit? Hoe sluit je aan bij wat lokaal al is opgebouwd? En hoe zorg je dat het ook echt iets teweegbrengt bij de betrokkenen dat blijft?

Brochure
De brochure geeft tips om deze gesprekken goed voor te bereiden en te voeren. Deze brochure is bedoeld voor zowel actieve ouder wordende inwoners zelf, die zich willen inzetten voor vitaal ouder worden in hun buurt, als voor professionals en vrijwilligers in wonen, welzijn en zorg.