Nieuwsbericht

Corona-aanpak: meer ruimte voor sociaal werk en oproep aan jongeren(werkers)

20 mei 2020 | 3 minuten lezen

Het sociaal werk had de nodige aandacht in de persconferentie op de avond van 19 mei jl. De jongerenwerker, het buurthuis en dagactiviteiten zijn expliciet door de minister-president genoemd. De uitnodiging/ uitdaging voor het jongerenwerk is door Rutte expliciet gedaan. Wij roepen u dan ook op om in en met uw gemeente hiermee aan de slag te gaan. Hieronder meer informatie.

Per 1 juni worden in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepeld. U vindt het overzicht hier op de website van de Rijksoverheid.
Zie ook: Coronavirus: verlenging en uitbreiding noodpakket banen en economie.

Groepen en algemeen
Buiten mogen mensen bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren.Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dan volgen aanpassingen op regionaal niveau, dan op landelijk niveau. Het toestaan van groepen gaat van klein naar groot om alles zo beheersbaar en georganiseerd mogelijk te laten verlopen.

In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. Wel hanteren we ook hier de 1,5 meter afstand tot elkaar.
Dagbesteding mag weer.
Vanaf 8 juni is de noodopvang alleen nog beschikbaar (tot 1 juli) voor kinderen van ouders die werken in de zorg (avond/nacht/weekend). 

Oproep van Mark Rutte aan kinderen en jongeren, en jongerenwerkers

Minister president Mark Rutte richtte zich twee minuten lang expliciet tot jongeren, kinderen en jongerenwerkers. Zo sloeg hij een brug tussen de generaties: complimenten voor jullie inzet en solidariteit met de ouderen. Dankzij de jeugd zijn er echt minder doden gevallen. 
Maar corona is ingrijpend in het leven van jongeren nu. "Laat ons weten wat jullie nu en straks nodig hebben."
Oproep aan jongerenwerkers om met jongeren in gesprek te gaan in buurthuizen en op straat; en de oproep aan gemeentebesturen om ook deze gesprekken te voeren.

Mark Rutte: "En dan wil ik mij vandaag speciaal richten tot de kinderen en jongeren in Nederland. Het coronavirus zet ons land behoorlijk op zijn kop en zeker ook jullie leven. Als je jong bent zijn je vrienden, je sportclub en zelfs school heel belangrijk en als dat zomaar ineens allemaal wegvalt, dan doet dat wat met je. Daar kun je wel eens kwaad of somber van worden en dat is logisch. Toch zien we dat verreweg de meeste kinderen en jongeren in Nederland zich ontzettend goed hebben aangepast en zich ook aan de regels houden. En daarvoor wil ik jullie een groot compliment geven. Want het is echt ook aan jullie te danken, mede aan jullie te danken, dat er minder mensen in het ziekenhuis liggen en dat er langzaam maar zeker weer wat meer kan.

Maar er is nóg iets wat ik tegen jullie wil zeggen. Niemand weet precies hoe ons land er de komende tijd precies uit gaat zien. Hoe doe je dat, afstand van elkaar houden en toch met elkaar werken, leren, sporten en muziek maken. Mijn collega’s in het kabinet en ikzelf, wij vinden het belangrijk dat juist jullie daarover gaan meedenken en meepraten, want het gaat uiteindelijk om jullie toekomst. Jullie ideeën en creativiteit zijn dus heel hard nodig. En daarom daag ik jullie uit: kom met je ideeën, lever kritiek, liefst opbouwend natuurlijk, praat en discussieer erover op school, op je sportclub, in het buurthuis. En natuurlijk, we moeten ons allemaal aan de veiligheidsregels houden, die staan niet ter discussie. Maar daarbinnen moeten we met elkaar naar de beste oplossingen zoeken. En tegen ouders, leraren, sportcoaches, jongerenwerkers, maar ook tegen lokale politici wil ik zeggen: nodig de kinderen en de jongeren hiervoor uit, betrek ze bij de plannen en ga een serieus gesprek aan met de volwassenen van de toekomst. Wij zullen dat ook doen."

Hier vindt u de integrale persconferentie van Mark Rutte op 19 mei 2020; en hier de tekst ervan. 
Meer lezen over jongerenwerkers en jongeren in coronatijd: zie het interview 'Jongerenwerkers hebben het drukker dan ooit' met vijf jongerenwerkers van R'Newt.