Nieuwsbericht

Cultuurverbinders winnen Transformatie Trofee 2019

28 november 2019 | 2 minuten lezen

VluchtelingenWerk Oost Nederland en Figulus Welzijn uit Aalten-Dinxperlo hebben met De Cultuurverbinders de Transformatie Trofee 2019 gewonnen. Zes cultuurverbinders en directeur Eric Wichgers van Figulus Welzijn overtuigden met hun pitch het publiek, dat vooral bestond uit sociaalwerkdirecteuren en fans van de drie genomineerden. De cheque van € 5000 euro, het begeleidingstraject van Movisie om de aanpak verder te ontwikkelen en de Trofee gaan dus naar de Achterhoek.

Methode Cultuurverbinders
De Cultuurverbinders werd als aanpak ontwikkeld in samenwerking met Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. De methode slaat een brug tussen statushouders en de Nederlandse cultuur. Cultuurverbinders zijn buurtbewoners annex oud-statushouders die hulp bieden aan nieuwe statushouders. Dat helpt de nieuwe statushouders om beter hun draai te vinden in de Nederlandse maatschappij én in de lokale samenleving. Bovendien creëert deze aanpak goodwill bij buurtgenoten en organisaties.

Juryvoorzitter Eric van der Burg: ‘Wat wil je nog meer: burgers die andere burgers helpen, zodat die niet stuklopen op voor hen ingewikkelde regels, maar persoonlijk en praktisch worden geholpen. Door die slagvaardige benadering ontstaan sociale contacten en buurtnetwerken. Transformatie en preventie ineen!’

Vastpakken, niet loslaten en sneller werk vinden
Voor ze met hun werk beginnen krijgen de cultuurverbinders een speciale opleiding. Daardoor komen ze goed beslagen ten ijs, bijvoorbeeld als ze met statushouders meegaan naar afspraken bij een woningcorporatie of de gemeente. De jury: ‘Die aanpak zorgt echt voor een warm welkom in Nederland; het voorkomt dat nieuwkomers stranden in de bureaucratie en geeft ook mensen die al langer in Nederland zijn een nuttige rol.’
Mede daardoor is de aanpak ook in ander opzicht effectief: statushouders die meedoen vinden 25% sneller een baan.

Eervolle vermelding voor Enschede
In totaal waren er dit jaar 34 inzendingen. Naast De Cultuurverbinders nomineerde de jury nog twee organisaties voor de Transformatie Trofee: Online Jongerenwerk van de Hefgroep in Rotterdam en de Vriendschapsbank van ContourdeTwern in Tilburg. De Jeugdbeschermingstafel van SMD Enschede kreeg bovendien een eervolle vermelding. Dat de hoofdprijs naar de Achterhoek ging was misschien niet helemaal een verrassing. Twee jaar geleden werd Aalten door brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland immers al bestempeld als Gouden sociale Gemeente.

Sociaal Werk Nederland laat met de Transformatie Trofee zien dat het welzijnswerk/sociaal werk sinds de decentralisaties in het sociaal domein echt nieuwe werkwijzen heeft ontwikkeld. Daardoor kan op veel plaatsen in Nederland het leven in buurten positief veranderen voor en met bewoners.