Nieuwsbericht

Tilburgs armoedeproject met landelijke potentie: “Help je medemens de kou door”

7 november 2019 | 2 minuten lezen

Niet alleen sociaalwerkorganisaties weten ons te vinden, ook individuele burgers kloppen soms aan om hun sociale initiatief breder te verspreiden. Zo kregen we een verzoek van Natasja van Alphen (49) uit Tilburg om aandacht te besteden aan haar project “Help je medemens de kou door”, dat ondertussen trouwens ook door sociaalwerkorganisatie ContourdeTwern is omarmd. Hieronder Natasja’s verzoek:

“Aangezien ik een echt mensenmens ben en er steeds meer armoede in Nederland heerst ben ik mij om de minderbedeelden gaan bekommeren. Hun, vaak schrijnende, armoede heeft mij ertoe gezet dat ik in 2016 het sociaal project “Help je medemens de kou door”  heb opgericht. En daar ben ik erg trots op!

Wat houd dit sociale project nu in? Tijdens de winterkou verspreid ik sjaals met daaraan een handgeschreven kaartje met een persoonlijke boodschap: “Ik ben niet kwijtgeraakt. Neem mij mee als je het koud hebt, want ik ben hier om je warmte te geven”. Met daaronder: Help je medemens de kou door, zodat de ontvanger eventueel de mogelijkheid heeft om bijvoorbeeld een bedankje te sturen, wat ook wel eens gebeurt.

Het is begonnen met een paar sjaals in een park in Tilburg. Toen ik merkte hoeveel behoefte er was aan warme sjaals, ben ik het groter aan gaan pakken. Inmiddels krijg ik toevoer van sjaals via de Kringloop Tilburg, is er een inzamelpunt bij een tweedehands kledingzaak, zijn er contacten geweest met de Voedselbank in Tilburg, Traverse (opvang daklozen) en heb ik in samenwerking met St Het Vergeten Kind minderbedeelde kinderen blij kunnen maken met mooie, liefdevolle sjaals.

Om zoveel mogelijk mensen te inspireren en te motiveren heb ik een Facebookpagina en een Instagramaccount: #help_je_medemens_de_kou_door.

Naast vele volgers en opstarten van het project op talloze plaatsen in Nederland en België hebben de sociale media er ook voor gezorgd dat er veel media-aandacht is geweest: een interview bij RTL4, artikelen in De Telegraaf, Brabants Dagblad, AD, De Limburger, De Gelderlander, BN De Stem, Reformatorisch Dagblad, HLN.BE, Metro, Linda Nieuws.nl, Mijn Geheim en Tillywood.

Het gehele project, van inzamelen van sjaals, het schrijven van het kaartje, het verspreiden in parken of op stations tot aan alle contacten, social media en overige media doe ik helemaal zelf, soms met behulp van mijn gezin. Het vraagt in de wintermaanden behoorlijk wat tijd, maar het geeft me ontzettend veel voldoening en ik weet dat ik met de sjaals echt een steentje bijdraag.

Vorig jaar heeft ContourdeTwern in Tilburg het initiatief  mee opgepakt om sjaals, mutsen en handschoenen in te zamelen van de medemens voor de medemens, om deze met samen met vrijwilligers te verspreiden in de stad. Dit was erg geslaagd vandaar dat zij dit jaar wederom het project een warm hart toe dragen, om weer in te gaan inzamelen en ten slotte te gaan verspreiden.

Helaas is er door het hele land heen behoefte aan wat warmte en omdat U een brancheorganisatie bent voor sociaal werk, wil ik U vragen of er een mogelijkheid bestaat dat U dit project kan verspreiden onder al uw leden zodat ook zij dit project mee op kunnen pakken."

Lid wordenContact