Nieuwsbericht

Nieuwe handreiking Onderwijs, zorg en de Leerplichtwet

4 december 2018 | 1 minuut lezen

De behoefte aan maatwerkoplossingen voor jongeren die (tijdelijk) geheel of gedeeltelijk niet naar school kunnen, is groot, zeker na de invoering van de nieuwe Jeugdwet en passend onderwijs.

Welke mogelijkheden zijn er binnen wet- en regelgeving om onderwijs en zorg te combineren? In de handreiking Onderwijs, zorg en de Leerplichtwet, die Ingrado samen met de Inspectie van het Onderwijs maakte, lees je wie er verantwoordelijk is en welk wettelijk kader van toepassing is.

Variawet
In deze handreiking is ook rekening gehouden met een wijziging in de Variawet waardoor het vanaf 1 augustus 2018 mogelijk is om maatwerk in onderwijstijd aan te
bieden in het primair en voortgezet onderwijs (zie beleidsregel Afwijking van het verplichte aantal uren onderwijs).  In het speciaal onderwijs bestaat deze
mogelijkheid al een aantal jaar.

Kamerbrief
De handreiking sluit aan bij het voornemen van de ministers Slob en De Jonge om meer onderwijskansen te creëren voor leerlingen die veel zorg nodig hebben. Daarover informeerden ze de Tweede Kamer afgelopen vrijdag met deze brief.