Nieuwsbericht

Internetconsultatie gestart over inzet beroepskrachten VE in opleiding

Stephanie Gross
7 september 2018 | 1 minuut lezen

Voor beroepskrachten die werken in de voorschoolse educatie (VE) gelden sinds dit jaar aanvullende eisen. Beroepskrachten mogen pas formatief worden in gezet op een ve-groep als zij specifieke VE-scholing hebben gevolgd en afgerond. In de praktijk kan dit tot uitvoeringsproblemen leiden omdat er niet voldoende ve-opgeleide beroepskrachten beschikbaar zijn. Een gevolg is dat er uitgeklede opleidingen ontstonden, oftewel versnelde trajecten zonder praktijkverplichtingen.

Beoogde aanpassing

Op aandringen van Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en Sociaal Werk Nederland heeft minister Slob besloten een regel in te stellen die het mogelijk maakt om een beroepskracht die nog bezig is met VE-scholing al naast een volledig gekwalificeerde beroepskracht formatief in te zetten op de groep. Voorwaarde is dat het afwijken van de regel niet langer duurt dan de duur van de VE-opleiding met een maximum van twee jaar. De persoon in opleiding moet verder wel beschikken over diploma’s om in de kinderopvang te kunnen werken.

Internetconsultatie

Voordat het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie kan worden aangepast, schakelt de minister eerst nog met het werkveld middels een internetconsultatie. Professionals, houders, opleiders en andere betrokkenen kunnen tot 25 september reageren.

Reageren kan via deze link