Nieuwsbericht

Politie waarschuwt voor geldronselaars en sexting

4 september 2018 | 1 minuut lezen

De politie waarschuwt jongeren voor geldronselaars die actief zijn op instagram en Telegram en voor de gevaren van sexting.

'Stop met sexting'
De politie adviseert jongeren te stoppen met sexting, het online verspreiden van erotische foto's en video's. Tot nu toe werd geadviseerd dat alleen in een vertrouwde omgeving te doen, maar de politie heeft die richtlijn nu aangescherpt.

"Inmiddels zien we een groeiend aantal jongeren dat erg ongelukkig wordt van sexting", zegt Yet van Mastrigt, zedenexpert van de Nationale Politie, in het NOS Radio 1 Journaal. "Soms zien ze het leven zelfs niet meer zitten."

Tips om niet herkenbaar in beeld te komen op erotische foto's en video's, laat de politie ook los. "We hebben voorbeelden van hoe foto's online worden vergeleken om te achterhalen om wie het gaat. Littekens en moedervlekken worden omcirkeld, met vernederende teksten erbij."

Volgens Van Mastrigt ben je op die manier nooit onherkenbaar, zelfs als je hoofd niet op de foto's staat. "Als mensen kwaad willen, dan zoeken ze het uit tot op het bot."
Lees het hele artikel op de website van de NOS

'Pas op voor #snelgeldverdienen'
'Wil je snel geld verdienen en ben je 18+? Stuur me dan snel een privéberichtje.' Op Instagram en Telegram zijn honderden accounts als 'snelgeldverdienen' of 'moneymakers' actief, die op grote schaal dit soort berichten plaatsen. Het zijn ronselaars, die proberen jongeren te verleiden hun bankpas en pincode af te geven.

De politie ziet de afgelopen maanden een grote toename van jonge geldezels, die niet beseffen waar ze aan meewerken. "Het betreft gemiddeld tientallen dossiers per week van jongeren die zich hiervoor laten gebruiken", zegt Caroline Sander van de politie. De jongeren worden, soms zonder dat ze het doorhebben, een crimineel netwerk ingesleurd.

"De laatste tijd zien we dat vooral op sociale media jongeren geronseld worden om geldezel te worden", zegt Caroline. Criminelen gebruiken de jongeren vervolgens om geld wit te wassen.
Lees het hele artikel op de website van de NOS