Nieuwsbericht

Stedenestafette Noordoost Twente: overerving van armoede

Chris Bos
2 juli 2018 | 1 minuut lezen

De Stedenestafette van Schouders eronder heeft Noordoost-Twente bereikt. In deze reeks congressen geven gemeenten het stokje door om elkaar te inspireren met innovatieve aanpakken van schulden.
'Opgroeien in armoede betekent een sociaal isolement voor kinderen, het is veel meer dan geen geld hebben.’ Dat was de  heldere boodschap van ervaringsdeskundige Eline Schievink op het congres in Oldenzaal.

Sociaal isolement
Opgroeien in armoede zorgt ervoor dat kinderen in een sociaal isolement terecht komen, aldus Eline Schievink. ‘Want als er geen geld is voor een verjaardagscadeautje zal een kind dat niet snel zeggen maar een smoesje verzinnen. En als je altijd “nee” zegt word je na verloop van tijd niet meer uitgenodigd. Niet op een sport kunnen, nooit mee met uitjes: het is niet goed voor je sociale vaardigheden. Opgroeien in armoede tekent een kind voor het leven.’

Overerving van armoede
Het thema van de dag was ‘overerving van armoede’. In de zaal zaten ruim 300 schuldhulpverleners, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers, beleidsmedewerkers en professionals uit allerlei maatschappelijke organisaties. Zeven van deze mensen vertelden over hun ervaringen en ambities met schuldhulpverlening.
In het verslag van de Stedenestafette Noordoost Twente staan onder meer interviews met Monique de Groote (ervaringsdeskundige), Sharita Nandpersad (schuldhulpverlener bij Minuplus), Kirsti Leussink (gezinsbegeleider bij Aveleijn), Robin Schoemaker (woningbouwverening Domijn), Mariska Jogems, Mendy Versteeg en Carla Boerrigter (coördinatoren armoede & schulden).

Schouders eronder is een samenwerkingsverband van Divosa, Landelijke Cliëntenraad, NVVK, Sociaal Werk Nederland en VNG.