Nieuwsbericht

Katie Eppenhof winnaar verkiezing Sociaal Werker van het Jaar 2024

30 mei 2024 | 2 minuten lezen

Katie Eppenhof is verkozen tot Sociaal Werker van het Jaar 2024. Samen met de andere genomineerden Jetske Scholten en Sonny Boelhouwer is zij de komende periode ambassadeur voor sociaal werk. De uitslag werd bekendgemaakt tijdens het evenement Sociaal Werk werkt! LIVE op 29 mei. Katie werkt bij R-Newt in Tilburg als jongerenwerker.

Katie: “Wij als sociaal werkers hebben precies de ideale positie. Bij ons hoef je niet op een wachtlijst of elke week naar een afspraak. Wij werken niet vanuit het probleem, maar vanuit de kracht die iemand zelf heeft. Die natuurlijke positie mogen we meer laten zien. Wij doen wat nodig is, en niet wat moet.”

Uitdagingen sociaal werk voor het voetlicht
Eerst even beduusd en daarna zichtbaar blij en verrast dat zij de titel Sociaal Werker van het Jaar een jaar lang mag dragen, nam Katie de beker en bloemen in ontvangst. Zij werd verkozen op basis van het aantal online publieksstemmen en de stemmen van de jury (in een gelijke verhouding).

Katie zei meteen na de bekendmaking zo blij te zijn met de titel, omdat ze hiermee de onderwerpen en uitdagingen binnen sociaal werk voor het voetlicht kan brengen die echt aandacht verdienen in Nederland.

Uit het juryrapport
“Katie schuwt moeilijke onderwerpen niet. Haar focus op mentale gezondheid bij jongeren en het bespreekbaar maken van deze onderwerpen maken indruk. Daarnaast loopt ze voorop met haar ervaringskennis en zet die in sociaal werk in.”

Ook de andere genomineerden; Jetske Scholten en Sonny Boelhouwer, gaan het komende jaar op pad als ambassadeur voor hun vak. De jury heeft er alle vertrouwen in dat deze drie ambassadeurs het vak met kracht en energie zullen vertegenwoordigen. En zo een belangrijke bijdrage leveren aan het zichtbaar maken van de sociaal werker en het belang van sociaal werk voor de samenleving.

Het drietal wordt bij hun activiteiten begeleid door Sociaal Werk werkt! Zij hebben al een mediatraining gekregen en krijgen extra vakkennis aangereikt in de vorm van vakliteratuur en jaarabonnementen op vaktijdschriften. Ook mogen zij zich gratis laten registreren in het beroepsregister. Als winnaar ontvangt Katie bovendien een bedrag van € 2.500,- om te besteden aan een sociaalwerkproject. Jetske en Sonny ontvangen hiervoor ieder € 1.000,- . De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Movisie, Registerplein, BPSW, Sociaal Werk Nederland en Sociaal Werk werkt!.

Ode aan de genomineerden
Voorafgaand aan de bekendmaking bracht spoken wordkunstenaar Insayno een ode aan de drie genomineerden. Waarna Maartje Roelofs de winnaar bekendmaakte. Maartje is directeur Maatschappelijke Ondersteuning bij het ministerie van VWS en volgend jaar voorzitter van de jury van de verkiezing Sociaal Werker van het Jaar.

Om de zichtbaarheid van sociaal werkers en hun belangrijke werk te vergroten zal Katie zich op verschillende manieren inzetten en van zich laten horen. Op de website van Sociaal Werk werkt! kun je de komende tijd haar activiteiten volgen en die van Jetske en Sonny.

Meer informatie over de verkiezing Sociaal Werker van het Jaar kunt u vinden op de website: Sociaal Werker van het Jaar verkiezing | Sociaal Werk werkt! (sociaalwerk-werkt.nl)