Nieuwsbericht

Belangrijke wijzigingen in salarisschalen vanaf 2025: Wat je moet weten

14 mei 2024 | 1 minuut lezen

Met ingang van 1 januari 2025 vervallen de uitloopschalen U1 en U2 en worden deze als twee periodieknummers toegevoegd aan de salarisschalen van de cao Sociaal Werk. Juridische Zaken Online merkt dat er een groeiende behoefte is aan verheldering van deze cao-wijziging. De antwoorden op de meestgestelde vragen lees je hieronder.

Wat houdt de wijziging in?
Per schaal komen er  twee periodieknummers bij. Daarnaast vervallen de uitloopschalen U1 en U2 vanaf 1 januari 2025. Deze wijziging geldt ook voor de directieschalen. Tot en met 31 december 2024 blijven de bestaande uitloopschalen (U1 en U2) gehandhaafd. De toevoeging van de twee periodieknummers aan de salarisschalen zorgt ervoor dat er vanaf 1 januari 2025 een nieuw maximum van de salarisschaal ontstaat. Werknemers krijgen dus vanaf januari 2025 meer doorgroeimogelijkheden in hun salarisschaal.

Wat betekent de wijziging voor de jaarlijkse periodieke verhoging?
Er verandert niets aan de toepassing van de jaarlijkse periodieke verhoging. De toekenning van een periodieke verhoging is namelijk afhankelijk van de afspraken die je met de werknemer hebt gemaakt. Als een jaarlijkse periodieke verhoging is vastgelegd in de individuele arbeidsovereenkomst, dan gaat de periodieke verhoging in op de afgesproken datum. Als er geen specifieke afspraken over de periodieke verhoging zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst, dan geldt de regeling zoals vastgesteld in de cao Sociaal Werk. De periodiekdatum is in dat geval 1 januari. Zie voor meer informatie over de systematiek van het verkrijgen van een periodiek artikel 6.5 van de cao Sociaal Werk.

Wat gebeurt er met de werknemer die al jaren in de hoogste trede van zijn salarisschaal zit?
Vanaf 1 januari 2025 wordt het salaris van deze werknemers jaarlijks verhoogd met één periodiek tot het (nieuwe) maximum van de voor zijn functie geldende salarisschaal is bereikt. Deze werknemer krijgt in 2025 op zijn periodiekdatum niet meerdere periodieken erbij, omdat hij al jaren in dezelfde salaris trede is ingeschaald.

Vanwege het standaard karakter van de cao kan hier niet van afgeweken worden.

Vragen?
Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen via Juridische Zaken Online of via jzo-support@sociaalwerk.nl. Kijk ook eens voor praktijkervaringen op het P&O platform. Je kunt hier ook een bericht plaatsen. Dit platform is speciaal bedoeld voor P&O’ers om ervaringen en kennis met elkaar te delen over onderwerpen die jullie zelf aandragen.