Nieuwsbericht

Vastgoed verduurzamen? Nieuwe subsidieronde en ontzorgingsprogramma

29 februari 2024 | 2 minuten lezen

Heeft jouw organisatie vastgoed in eigendom en heb je plannen om te verduurzamen? Check dan de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) die ook geldt voor buurthuizen en wijkcentra en vanaf maandag 3 juni a.s. opnieuw wordt opengesteld. Laat je hierbij gratis adviseren via het ontzorgingsprogramma in jouw provincie. Ben je huurder van maatschappelijk vastgoed? Attendeer dan je gemeente of verhuurder op deze subsidie.

De DUMAVA-regeling is bedoeld om eigenaren van maatschappelijk vastgoed tegemoet te komen in de kosten om gebouwen te verduurzamen. Dit helpt om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verlagen. Na eerdere rondes in 2022 en 2023, stelt de Rijksoverheid voor deze regeling nu 237,5 miljoen euro beschikbaar. Subsidie aanvragen kan van maandag 3 juni tot donderdag 31 oktober 2024. Vanaf 20 mei a.s. kun je je conceptaanvraag alvast opslaan in MijnRVO. Klik hier voor meer informatie.

UPDATE mei 2024: Het ministerie van BZK heeft bekendgemaakt dat er meer geld beschikbaar komt voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed in deze derde subsidieronde. Er komt 167,8 miljoen euro bij voor alle doelgroepen (denk aan zorg- en onderwijsinstellingen, gemeenten, buurthuizen en culturele instellingen) en voor het onderwijs komt nog eens 47 miljoen euro extra beschikbaar. Het subsidieplafond wordt daarmee in totaal 452,3 miljoen euro.

Provinciaal ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed
Sinds 2021 ondersteunt het Rijk eigenaren bij het verduurzamen van hun klein maatschappelijk vastgoed, zoals een buurthuis, dorpshuis, wijkcentrum of gemeenschapscentrum. Via het ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed, beschikbaar via de provincie, krijgen eigenaren gratis advies en ondersteuning. Op de website van de RVO vind je meer informatie. Klik hier voor het ontzorgingsprogramma in jouw provincie:

De wil om te verduurzamen is er zonder meer, maar in de praktijk zijn er vaak beperkte financiële middelen en talloze andere prioriteiten

Zuid-Holland: maatwerk centraal
Binnen het ontzorgingsprogramma maatschappelijk vastgoed van Zuid-Holland zet Bas Smedes zich als coach actief in voor het verduurzamen van onder andere buurthuizen, wijkcentra, sociale werkplaatsen en leerbedrijven. Hij ziet dagelijks waar deze organisaties tegenaan lopen bij het verduurzamen van hun gebouwen: “De wil om te verduurzamen is er zonder meer, maar in de praktijk zijn er vaak beperkte financiële middelen en talloze andere prioriteiten. Juist daarom is ontzorging voor deze groep zo belangrijk. Maatwerk staat centraal: elke organisatie heeft zijn eigen specifieke behoeften, middelen en gebruikers. Een buurthuis dat alleen in de weekenden is geopend en draait op vrijwilligers, heeft een totaal andere ondersteuning nodig dan een sociaal leerbedrijf dat zijn eigen broek op moet houden. Wij zoeken altijd naar passende verduurzamingsmaatregelen, kunnen adviseren over financiële constructies om deze te bekostigen en assisteren je graag bij het aanvragen van subsidies zoals DUMAVA."

Neem voor meer informatie contact op met senior adviseur Marcel Mathijssen.