Nieuwsbericht

Nieuwjaarswens: sterk sociaal werk in 2024

21 december 2023 | 3 minuten lezen

Tussen Kerst en Nieuwjaar is ons kantoor gesloten, ook JZO vragen worden even niet beantwoord. We zijn in de ochtenden wel telefonisch bereikbaar.

Het einde van het jaar is in zicht, en daarmee een welkome periode van bezinning en verstilling. Want de druk staat al lange tijd op de ketel. Tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) eind november klonk een collectieve verzuchting: aan hoeveel beleidstafels moeten we wel niet meepraten? Hoeveel bewijskracht is er nog nodig voordat de meerwaarde van sociaal werk onomstreden is? Wanneer komt er financieel eindelijk boter bij de vis?
 
We vertellen op heel veel plekken het verhaal van het sociaal werk omdat beleidsbepalers onze kracht en impact vaak nog onvoldoende kennen. Terwijl de maatschappelijke nood zo hoog is. Door spanningen van buiten die doorwerken in onze wijken en buurten; oorlogen die energieprijzen opdrijven en groepen mensen uiteen drijven. En spanningen en zorgen binnen ons land, die zich aftekenden in een politieke ruk naar rechts: eerst in de Provinciale Staten, daarna in de Tweede Kamer. We zullen moeten afwachten tot welk kabinet dit leidt en hoe het regeerakkoord eruit ziet.
 
In de ALV klonk ook een ander geluid: realiseer je eens van hoe ver we komen. Dat we nu aan al die (regio)tafels aanschuiven, laat zien dat we als sociaal werk weer voor vol worden aangezien. Ons verhaal wordt steeds vaker ook door anderen verkondigd, zoals zorgpartijen en zorgverzekeraars. En ja, de randvoorwaarden zijn nog niet op orde, maar het besef groeit wat de waarde is van sterke gemeenschappen en van bewoners die kansen krijgen om mee te doen. En dat dit allemaal niet vanzelf gaat, maar vakmensen vraagt die laagdrempelige ondersteuning bieden, zonder te indiceren of medicaliseren. En bijna ongemerkt onze samenleving sterker en hechter maken.

We gaan in 2024 met elkaar verder bouwen aan sterk sociaal werk, dat als basisvoorziening in wijken en buurten breed erkend, voldoende op sterkte én duurzaam gefinancierd is

Intussen zetten we als sector stappen. Steeds meer sociaalwerkorganisaties lieten in 2023 zien dat zij staan voor kwaliteit en vakmanschap via het Kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk. Een kopgroep van zo’n 25 leden nam deel aan de Benchmark Sociaal Werk, om de bedrijfsvoering naar een hoger plan te tillen – vanaf begin 2024 kunnen meer leden aansluiten. Via onderzoek, zoals afgelopen week van bureau Cigarbox, laten we zien dat de investeringen in het sociaal werk niet in verhouding staan tot de maatschappelijke opgaven. We kunnen nog zoveel meer betekenen!
 
Als brancheorganisatie hebben we onze ambities vastgelegd in een meerjarenkoers die in de ALV unaniem door onze leden is gesteund. Vanaf komend jaar gaan we met elkaar verder bouwen aan sterk sociaal werk, dat als basisvoorziening in wijken en buurten breed erkend, voldoende op sterkte én duurzaam gefinancierd is. We hebben veel zin om hier samen met jullie gestalte aan te geven.
 
Maar niet nu. Het is nu tijd voor familie en vrienden, voor een winterse wandeling, voor die romantische kerstfilm of de dikke roman die al maanden op je nachtkastje ligt. Of hoe je er ook voor kiest om de feestdagen door te brengen. Mede namens mijn collega’s en het bestuur wens ik je ontspannen en sfeervolle dagen en alvast een sociaal, succesvol en strijdbaar 2024.


Lex Staal
directeur-bestuurder