Nieuwsbericht

Symposium Jongerenwerk en Jeugdzorg samen = groeikansen voor jongeren!

13 december 2023 | 1 minuut lezen

Sociaal Werk Nederland, Jeugdzorg Nederland en Erasmus+ organiseren op 1 februari in Utrecht een symposium over de kansen van samenwerking tussen jongerenwerk en jeugdzorg. Hoe vergroten deze sectoren groeikansen voor jongeren? Welke kloof hebben we te overbruggen? Wat zijn uitdagingen voor de toekomst? Welke lessen zijn er te leren uit Vlaanderen? Aanmelden kan hier.

Programma
Doel van het middagsymposium is inspiratie en komen tot concrete acties voor de praktijk, beleid en bestuur om het samenspel tussen jeugdzorg en jongerenwerk te versterken. Het programma bestaat uit een proeverij van drie rondes waarin inspirerende Nederlandse en Vlaamse praktijkvoorbeelden zich presenteren. We blikken vervolgens plenair terug op de proeverij. In eerste instantie vanuit de praktijk: wat werkt er nu eigenlijk en wat vraagt dit in de samenwerking?  En vervolgens vanuit het perspectief van jeugdbeleid en bestuur: wat vraagt het van organisaties, beleid en financiering om dit type praktijktijken te kunnen faciliteren? Ronnie van Diemen (voorzitter Jeugdzorg Nederland) en Lex Staal (directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland) sluiten de dag af door gezamenlijk terug- én vooruit te blikken.

Samenspel jeugdzorg en jongerenwerk
Een goed samenspel tussen jeugdzorg en jongerenwerk is essentieel om de knelpunten in de jeugdzorg aan te pakken. Het aantal jongeren in de jeugdzorg is schrikbarend hoog en wachtlijsten zijn nog altijd lang. Om die knelpunten aan te pakken en de jeugdzorg financieel houdbaar te maken voor de toekomst is actie nodig. Een belangrijk   aandachtspunt hierbij is de inzet op preventie, door het versterken van de eigen leefomgeving en de sociale basis. Het kinder- en jongerenwerk is hierin een onmisbare partner. Een beter samenspel tussen jeugdzorg en jongerenwerk biedt een alternatief  om de druk te verlagen. Bijvoorbeeld via het organiseren van laagdrempelig groepswerk voor jongeren met vergelijkbare hulpvragen en informele steun van jongerenwerkers.

  • Datum en tijd: 1 februari van 15:00 tot 18:00 met aansluitend een napraatborrel.
  • Locatie: Villa Jongerius in Utrecht
  • Dagvoorzitter: Yinske Silva
  • Voor: Managers, onderzoekers, beleidsmedewerkers jeugd, jeugdzorgprofessionals, jongerenwerkers ed.
  • Aanmelden kan hier