Nieuwsbericht

Onderzoek sociaal werk: welke kennis ontbreekt nog?

25 oktober 2023 | 1 minuut lezen

Sociaal werk is geen gemakkelijk vak. Sociaal werkers hebben te maken met complexe vraagstukken. Van sociaalwerkorganisaties wordt, ook vanuit de landelijke ontwikkelingen rond IZA en GALA, steeds vaker gevraagd om hun werk te doen op basis van gedegen kennis en bewezen effectieve methoden. Een stevige actuele onderbouwing van sociaal werk en een goede kennisinfrastructuur ontbreekt nu vaak nog, zo bleek uit de Kennis- en Onderzoeksagenda Sociaal Werk (2020). Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vroeg Movisie daarom om te onderzoeken welke kennis nodig is om sociaal werkers hun werk optimaal te kunnen laten doen.

Het onderzoek van Movisie leverde vier rapporten (‘kennissynthesen’) op die onlangs zijn aangeboden aan het ministerie van VWS en ZonMw:


Deze vier kennissynthesen en het reflectieverslag van Movisie vormen belangrijke input voor het nieuw te starten Stimuleringsprogramma Sociaal Werk, dat ZonMw zal uitvoeren met financiering van het ministerie van VWS. Dit stimuleringsprogramma draagt bij aan de verdere onderbouwing en ontwikkeling van het sociaal werk. De verwachting is dat dit ZonMW-programma in 2024 van start kan gaan.

Meer informatie over de kennissynthesen vind je op de website van Movisie.

Neem voor meer informatie contact op met senior adviseur Jennifer Elich.