Nieuwsbericht

Praktische ondersteuning Slachtofferhulp voor professionals

19 oktober 2023 | 2 minuten lezen

De meeste mensen kennen Slachtofferhulp Nederland als de organisatie die slachtoffers helpt na een strafbaar feit, verkeersongeval of een andere ingrijpende gebeurtenis. Wat minder bekend is dat er ook ondersteuning wordt aangeboden voor professionals. In dit nieuwsbericht lees je wat Slachtofferhulp Nederland kan betekenen als je in je werk te maken krijgt met iemand die (mogelijk) slachtoffer is. 

Platform met tips en trainingen

Op het Platform voor Professionals vind je praktische ondersteuning, kennis en advies om een slachtoffer te herkennen en te helpen. Denk aan tips, trainingen of de mogelijkheid om contact op te nemen met een van de medewerkers van Slachtofferhulp Nederland. Zij voeren dit jaar campagne rond de boodschap ‘Elke stap een overwinning’ met speciale aandacht voor de onderwerpen online bedreiging en in gesprek gaan over twijfel bij aangifte.

Herken de signalen
Een wijkbewoner heeft vage klachten die maar niet overgaan. Of iemand gedraagt zich opeens anders, maar laat in het midden wat er aan de hand is. Dat levert een onaangenaam gevoel op: ‘Er is vast meer aan de hand. Ik moet hier iets mee’. Voor professionals is er daarom de Signalenwijzer, die helpt om te bepalen waar dat onderbuikgevoel vandaan komt, en hoe je daarover het gesprek kunt aangaan.

Advieslijn voor professionals
Blijkt je gevoel te kloppen en is iemand inderdaad slachtoffer geworden van een strafbaar feit of een andere heftige gebeurtenis? Dan vind je op het Platform voor Professionals stappenplannen, tips en adviezen. Soms heb je meer informatie nodig om een slachtoffer verder te helpen of wil je even sparren over de beste aanpak in een specifieke situatie. De Advieslijn is er speciaal voor professionals die (soms) met slachtofferschap te maken krijgen. De Advieslijn is doordeweeks van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur te bereiken via 0900-0101 (optie 3 in het menu).

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe inzichten en hulpmiddelen voor professionals om slachtoffers nog beter te helpen? Schrijf je dan in voor de tweemaandelijkse nieuwsbrief van Slachtofferhulp Nederland.

Lees ook het
ervaringsverhaal van Aafke die online ernstig werd bedreigd en steun vond bij Slachtofferhulp Nederland, bijvoorbeeld in de begeleiding bij een rechtszaak en door een luisterend oor te bieden.