Nieuwsbericht

Optrekken met PostNL rond eenzaamheid?

6 september 2023 | 1 minuut lezen

PostNL-bezorgers komen dagelijks in dezelfde straten. Als bezorgers zien dat het niet helemaal goed met iemand gaat, dan is het fijn als ze dit signaal ergens kunnen melden: een brievenbus die niet geleegd wordt, gordijnen die dicht blijven, gedrag van bewoners... Doet jouw organisatie mee aan een pilot?

Sociaal Werk Nederland en PostNL bieden lidorganisaties de mogelijkheid om te kijken of deze aanpak ook iets is voor hun werkgebied. Sociaalwerkorganisaties kunnen deelnemen aan een pilot. Tijdens deze pilot periode stuurt PostNL de signalen van de bezorgers door naar lokale sociaalwerkorganisaties. 

Omdat ‘melden’ vrijwillig is, nemen alleen gemotiveerde bezorgers deel. Via het intranet van PostNL kunnen bezorgers een buurtbewoner zo helpen door een sociaalwerkorganisatie kosteloos en anoniem te informeren over een vermoeden van ‘niet pluis-gevoel’. PostNL heeft dit project al getest in elf dorpen en wijken, in samenwerking met elf sociaalwerkorganisaties.

Werkwijze
In het plaatje hieronder wordt de werkwijze verduidelijkt:

‚Äč

Na een melding van een bezorger zet PostNL deze rechtstreeks via e-mail door naar de sociaalwerkorganisatie. De sociaalwerkorganisatie ontvangt postcode, huisnummer en datum van de melding. Of en hoe de melding vervolgens wordt opgevolgd, is uiteraard aan de sociaalwerkorganisatie.

Wat vragen we van de deelnemende sociaalwerkorganisatie?
Wil jij als sociaalwerkorganisatie deze meldingen ontvangen? Dan kan dat. Je kunt dan ongeveer 1 à 2 meldingen per maand verwachten bij een gemeente ter grootte van 40.000 inwoners. Wat wij van jullie vragen? Een melding oppakken en beoordelen. PostNL vindt het belangrijk dat de bezorger altijd anoniem blijft.

Hoe kun je je aanmelden voor de pilot?
Aanmelden kan door vóór 1 oktober 2023 een e-mail te sturen naar senior adviseur Jennifer Elich van Sociaal Werk Nederland. Daarna wordt er contact met je opgenomen over de vervolgstappen.

Van 28 september t/m 4 oktober a.s. is de Week tegen Eenzaamheid, met onder meer een landelijke netwerkconferentie en 'Social Friday' speciaal voor jongeren. Klik hier voor meer informatie.