Nieuwsbericht

Gesprekskaarten Waarde van Welzijn

30 augustus 2023 | 2 minuten lezen

Het perspectief van de bewoner centraal zetten is belangrijk: in de praktijk, maar ook in beleid. Hoe voer je een betekenisvol gesprek dat is gericht is op de wensen en mogelijkheden van je gesprekspartner? De gesprekskaarten Waarde van Welzijn kunnen hierbij behulpzaam zijn. De Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN, Lectoraat Versterken Sociale Kwaliteit) en sociaalwerkorganisatie Bindkracht10 hebben jaren gesleuteld aan deze gesprekstool, die inmiddels in diverse settings in de praktijk wordt gebruikt.

Uitgaan van wensen en mogelijkheden
De gesprekskaarten vertrekken vanuit dat wat iemand zelf waardevol vindt. Ze richten zich dus niet op problemen of op een hulpvraag, maar nodigen uit om de wensen en mogelijkheden van de gesprekspartner zo breed mogelijk te verkennen, vanuit de taal die diegene daar zelf aan geeft. Vervolgens geeft de gesprekspartner aan wat belemmeringen zijn, of wat juist zou helpen om dat wat iemand waardevol vindt daadwerkelijk te realiseren. Daarop kunnen verschillende factoren van invloed zijn, zoals tijd, motivatie, maar ook de mening van anderen, regels of voorzieningen.

Via de gesprekskaarten Waarde van Welzijn krijgt de gesprekspartner inzicht in mogelijkheden (capabilities) die hij of zij waardevol vindt en bijbehorende wensen, hun onderlinge samenhang en de omstandigheden die deze wensen en mogelijkheden beïnvloeden.

Diverse toepassingen
Deze inzichten zijn waardevol op zichzelf, maar kunnen ook helpen om keuzes te maken in ontwikkelpunten, vragen of ondersteuningsbehoefte. De gesprekskaarten zijn het resultaat van zeker acht jaar testen, doorontwikkelen en valideren, zowel in onderzoek als de praktijk van het sociaal werk. De kaarten, die zijn gebaseerd op de capability benadering, worden al op verschillende plekken ingezet, zoals bij de aanpak Welzijn op Recept door Bindkracht10. Stichting HOPE XXL zet ze in voor de maatschappelijke diensttijd van jongeren. In de gemeente Beuningen waren de gesprekskaarten onderdeel van een interdisciplinair actie-leerprogramma. Hogeschool InHolland heeft een Oekraïense vertaling gemaakt van de gesprekskaarten en zet deze in bij onderzoek naar Oekraïense vluchtelingen.

Let op:

  • Het instrument Waarde van Welzijn is in principe bedoeld voor gebruik door professionals.
  • Aanbevolen wordt om de gesprekskaarten eerst zelf uit te proberen.
  • Het kan zijn dat in een gesprek meer naar boven komt dan verwacht. Goede nazorg is dus belangrijk; denk daar vooraf over na.

Voor meer informatie en het bestellen van de gesprekskaarten, bezoek de website van de HAN. Neem in geval van vragen contact op met Annica Brummel, senior onderzoeker HAN.