Nieuwsbericht

Voorkom afpersing met gijzelsoftware (en bereid je voor op EU-wetgeving)

7 augustus 2023 | 2 minuten lezen

Zo'n tweeduizend bedrijven en vierduizend zzp’ers zijn in 2021 slachtoffer geworden van afpersing met gijzelsoftware, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Bij zo’n aanval worden de ICT-systemen overgenomen en eisen criminelen losgeld om de versleuteling op te heffen. Hoe is het in jouw organisatie gesteld met de digitale veiligheid? Ga gratis aan de slag met Samen Digitaal Veilig, een initiatief van MKB-Nederland in samenwerking met brancheorganisaties. En zorg meteen dat je goed voorbereid bent op NIS2-wetgeving vanuit de EU.

Digitale veiligheid gaat om technische zaken, maar zeker ook om bewustzijn en gedrag van medewerkers. In meer dan de helft van de gevallen vindt een hack plaats door menselijke fouten. Daarom is het zo belangrijk om aandacht te hebben voor bewustwording binnen de organisatie en om hierover goed in gesprek te gaan met je IT-leverancier. Niet alle sociaalwerkorganisaties hebben de tijd of de kennis in huis om zich goed tegen digitale dreigingen te beveiligen. Daarom bieden we hulp met het platform Samen Digitaal Veilig, een initiatief van MKB-Nederland in samenwerking met van branche- en beroepsorganisaties (waaronder Sociaal Werk Nederland) en met steun van ministeries van Justitie en Veiligheid en Economische Zaken.

Zet kosteloos de eerste stappen 
Samen Digitaal Veilig helpt je met het slim invoeren van enkele simpele maatregelen die jouw digitale veiligheid snel verhogen. Je doet dat niet alleen; ook je medewerkers en je IT-leverancier(s) spelen een belangrijke rol, bijvoorbeeld als je een deel van jouw IT aan hen hebt uitbesteed. In het platform komen alle groepen samen: jijzelf, je medewerkers en je IT-leverancier(s):

  • Verhoog de kennis en alertheid van je medewerkers met praktische instructiefilmpjes
  • Check de afspraken met je IT-leverancier(s) aan de hand van een handige vragenlijst
  • Krijg beter inzicht in jouw situatie, risico's en kansen met een organisatiescan

Alle resultaten komen samen in een overzichtelijk dashboard; zo weet je precies met welke aandachtspunten je aan de slag kunt.

Voorsorteren op Europese NIS2-wetgeving
Samen Digitaal Veilig helpt je niet alleen met het verbeteren van je digitale veiligheid, maar informeert je ook over belangrijke toekomstige ontwikkelingen. Zoals de aankondiging van Network and Information Security (NIS2)-richtlijn vanuit de Europese Unie. Op welke manier krijg je met deze wet te maken en wat is de laatste stand van zaken? Meld je aan voor een informatieve online sessie op dinsdag 5 september a.s. van 10.00 tot 11.00 uur, zowel voor gebruikers van Samen Digitaal Veilig als voor andere geïnteresseerden. Klik hier om je aan te melden.

Ga naar platform Samen Digitaal Veilig om je aan te melden. Wil je meer informatie, meld je dan aan voor het gratis webinar In 5 seconden je bedrijf weg – leer van een hacker hoe je dat voorkomt op donderdag 7 september a.s. van 16.00 tot 17.00 uur.