Nieuwsbericht

Uitspraak over vergoeding bij slaapdiensten

3 juli 2023 | 1 minuut lezen

De Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, heeft recent een uitspraak gedaan over slaapdiensten in de cao Sociaal Werk. Dit naar aanleiding van een rechtszaak die twee werknemers hebben aangespannen. Zij claimen uitsluitend slaapdiensten te verrichten en vorderen 100 procent van het salaris.

De cao Sociaal Werk bevat afspraken over slaapdiensten. Een slaapdienst is een aaneengesloten deel van een dienst waarin de werknemer aanwezig is in de instelling of organisatie en rust geniet. Maar op oproep beschikbaar moet zijn voor het verrichten van overeengekomen en/of noodzakelijke en/of onvoorziene werkzaamheden. Voor een slaapdienst ontvangt de werknemer een vergoeding in vrije tijd van 50 procent van de duur van de slaapdienst. De werkgever kan er ook voor kiezen om deze vrije tijd uit te betalen. Daarnaast ontvangt de werknemer zijn uurloon voor het werk dat wordt verricht tijdens een slaapdienst. Werknemers die op grond van hun arbeidsovereenkomst uitsluitend slaapdiensten verrichten ontvangen over de gehele slaapdienst het volledige uurloon.

Tot de Hoge Raad

De twee werknemers claimen uitsluitend slaapdiensten te verrichten en vorderen het niet-betaalde loon. De kantonrechter heeft de vorderingen van de werknemers afgewezen, omdat de werknemers niet alleen slaapdiensten in de zin van de cao Sociaal Werk verrichten. De diensten die zij verrichten omvatten een slaapdienst, maar daarnaast doen zij werkzaamheden die niet kunnen worden gekwalificeerd als slaapdienst in de zin van de cao.

Het Hof heeft vervolgens de vorderingen van de werknemers toegewezen. Dit betekent dat alle slaapdiensten op basis van 100 procent van het geldende salaris uitbetaald moet worden.

De Hoge Raad geeft aan dat de uitleg van het Hof onjuist is, omdat de werknemers diensten draaien waarin een periode van rust is inbegrepen. Zij concludeert dan ook dat de werknemers niet uitsluitend slaapdiensten verrichten en wijst de vorderingen van de werknemers af.

Dit maakt nog eens duidelijk dat het van belang is om hierover in de arbeidsovereenkomst duidelijke afspraken te maken.