Nieuwsbericht

Agenda van het Sociaal Werk 2023: het belang van vitale relaties

7 juni 2023 | 2 minuten lezen

Spanningen tussen bevolkingsgroepen, kinderen van wie de ouders uit elkaar gaan of moeizame ervaringen met ambtenaren… relaties tussen mensen zijn vaak problematisch. Vitale relaties zijn de 'core business' van sociaal werkers. Via relaties werken zij aan het welzijn van individuen, groepen en gemeenschappen. Het belang van vitale relaties is dan ook het thema van de Agenda van het Sociaal Werk 2023 op donderdag 5 oktober a.s. in Utrecht. Met onder andere de Marie Kamphuis Lezing door prof. dr. Abram de Swaan. Meld je nu aan!

Wat hebben gelijke kansen of het gebrek daaraan voor invloed op relaties tussen mensen? Wat doet een scheve verdeling van welvaart? En wat voor effect hebben goede sociale voorzieningen? Een samenleving die veel op orde heeft, is niet gevrijwaard van problematische relaties. Ook welgestelde mensen kunnen depressief zijn, worstelen met een burn-out of verslaving en zijn soms niet tot goede relaties in staat. Hoe komt dat en wat is er nodig voor goed sociaal functioneren en welzijn?

Succesvolle aanpakken
Op de Agenda van het Sociaal Werk gaan we uitgebreid in op goede en succesvolle aanpakken van sociaal werkers. Welke voorbeelden dragen bij aan goede menselijke relaties? Zo kreeg Pauline Calmez (Netwerk Nieuw Rotterdam) het voor elkaar om tweeduizend eenzame jongeren in contact te brengen met tweeduizend ouderen. Welke succesvolle voorbeelden zijn er nog meer en wat kunnen we ervan leren?

Marie Kamphuis Lezing door Abram de Swaan
De Marie Kamphuis Lezing tijdens de Agenda van het Sociaal Werk wordt dit jaar verzorgd door prof. dr. Abram de Swaan, één van Nederlands bekendste sociologen en sinds 2007 emeritus hoogleraar sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef tal van boeken, columns en essays. Eén van zijn bekendste boeken is ‘Zorg en de staat’ over het ontstaan van verzorgingsstaten. De Swaan weet als geen ander hoe menselijke relaties zich verhouden en hoe de wisselwerking is met de samenleving. In zijn lezing zal De Swaan onder andere ingaan op hoe vitale relaties tot stand komen en hoe deze kunnen veranderen.

Programma en locatie
Het inhoudelijke programma wordt binnenkort bekendgemaakt. Locatie is in de Geertekerk, Geertekerkhof 23 te Utrecht. Inloop is vanaf 13.30 uur en het programma eindigt om 17.30 uur.

Aanmelden
De Agenda van het Sociaal Werk 2023 is alleen fysiek bij te wonen. Deelname is gratis. Meld je aan via het formulier op de website van Movisie (onderaan de pagina).

De Agenda van het Sociaal Werk wordt georganiseerd door Movisie, Sociaal Werk Nederland, Beroepsvereniging voor Professionals in het Sociaal Werk (BPSW), Marie Kamphuis Stichting (MKS), Werkplaatsen Sociaal Domein (WSD), Sociale Vraagstukken en Buurtwijs.