Nieuwsbericht

Terugblik Jaarcongres Sociaal Werk 2023: NEXT LEVEL

24 mei 2023 | 3 minuten lezen

Vandaag was het zover: het Jaarcongres Sociaal Werk 2023. Ruim 350 sociaal werkers, bestuurders, partners en belangstellenden uit uiteenlopende branches kwamen bijeen in congrescentrum 1931 in 's-Hertogenbosch. Met elkaar gingen we de uitdaging aan om een visie te vormen en oplossingen te bedenken voor NEXT LEVEL sociaal werk.
 
Hoe zetten we samen een stap vooruit?

De dag startte met een lezing van sociaal werker en columniste Emine U─čur: een inkijk in de wereld van armoede. Ze deelde haar eigen, indrukwekkende verhaal en blikte met voelbare emotie terug op zeven loodzware jaren. “Armoede is als een ziekte die in je DNA gaat zitten en je voorgoed verandert.” Hoe sociaal werk Emine had kunnen helpen? Oordeelloosheid en ruimte om zelf aan te geven wat je nodig hebt. Lex Staal, directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland en voorzitter Platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk, ging verder in op hoe de volgende stap eruitziet voor sociaal werk. Onze branche staat volop in de belangstelling en wordt als oplossing gezien voor veel urgente maatschappelijke opgaven. Die erkenning is volgens Staal volkomen terecht. Hij somde op: “Wij zijn er gewoon, in wijken en buurten, zonder indicatie. Wij kennen de mensen en weten wat er speelt. Wij bereiken bewoners, ook de mensen die ‘afgehaakt’ zijn. Wij bouwen aan sterke en zorgzame gemeenschappen en zorgen als spil in de wijk voor verbinding met partners, zoals zorg en wonen. En wij gaan uit van wat mensen nog wél kunnen.” Voor #NEXTLEVEL sociaal werk is volgens Staal in elk geval nodig: meer mensen en middelen, en continuiteit in ons werk - langdurige contracten.

Sterke verbinding tussen sociaal werk en zorg
Dagvoorzitter Wendelien Wouters leidde vervolgens een enerverende tweedelige paneldiscussie. Shakib Sana (huisarts in Rotterdam en LHV-ambassadeur), Jenny Boumans (wetenschappelijk medewerker Zorg & Participatie bij Trimbos-instituut) en Ad van Rijen (bestuurder WijZijn Traversegroep) gingen in gesprek over de samenwerking tussen (geestelijke) gezondheidszorg en sociaal werk. Er is een gedeeld besef dat verschillende zaken anders moeten, zoals (over)medicaliseren en individualiseren. Het besef is er nog te weinig dat de benodigde kennis en expertise er al is in het sociaal domein. Wat nodig is, is dat de verschillende partners elkaars wereld beter leren kennen en sterke onderlinge relaties opbouwen. Vervolgens kunnen we de opgave centraal stellen en vragen wat iedereen kan bijdragen. Zo kom je dichtbij de mens, zie je wie wat nodig heeft en welke partner de passende kennis en kunde heeft.

Focus op krachten en talenten van jongeren
Van Rijen, Peter de Visser (directeur Radar Groep) en Nicole Lieve (strategisch adviseur ondermijning bij Politie Nederland) voerden met elkaar het gesprek over initiatieven om kwetsbare jongeren perspectief te bieden en de balans tussen preventie en repressie. De focus zou moeten liggen op de krachten en talenten van jongeren. Daarbij is het belangrijk om landelijk te faciliteren, regionaal te ontwikkelen en lokaal toe te passen. Men ziet veel waarde in het aanwezig en zichtbaar zijn in de wijk. Jongerenwerker Jerrol Lashley voegde hieraan toe: “Elke keer als we jongerenwerk noemen, moeten we ons realiseren met hoe weinigen we zijn… We moeten echt vertiendubbelen.” De eerste stap om NEXT LEVEL te gaan om jongeren perspectief te bieden? De panelleden en de zaal zijn het erover eens: community building. Een passende afsluiter van ervaringsdeskundige Patricia: “Start bij de mens’’.

Yamina Ayadi is Sociaal Werker 2023!
Tijdens het jaarcongres is traditiegetrouw ook de Sociaal Werker van het Jaar bekendgemaakt. De trotse winnares van 2023: Yamina Ayadi, sociaal werker bij Team Toekomst Rotterdam (zie foto). Jantien Oving (bestuurder FNV Zorg en Welzijn) reikte namens de vakjury de beker en bloemen uit. Samen met de andere genomineerden Juul van Schaijk (Farent) en M’hamed Yahia (LEVgroep) zal Yamina het komende jaar optreden als ambassadeur voor sociaal werk.

Yamina wil mensen een stem geven. “Mijn uiteindelijke doel is elk gezin en elk kind gelijke kansen geven.” Uit het juryrapport: ‘Yamina geeft hoop. Met haar ambitie en lef is zij een belangrijk rolmodel voor andere vrouwen. Zij laat zien dat het waardevol is om te leren en te werken in je eigen leefomgeving. Daarmee motiveert ze ook anderen om sociaal werker te worden.’ Deze steunbetuiging van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft Yamina ongetwijfeld extra stemmen opgeleverd. Meer over de verkiezing vind je op de website van Sociaal werk werkt! en lees het interview met Yamina op de website van Zorg+Welzijn.

Opbrengsten van de dag
Tijdens het Jaarcongres is op verschillende manieren input gevraagd van de deelnemers: via een app, kaartjes en in de twee rondes met interactieve sessies in het middagprogramma. De opbrengsten van de dag helpen ons om het NEXT LEVEL voor de branche sociaal werk verder vorm te geven. Wordt vervolgd!

Het Jaarcongres Sociaal Werk is een initiatief van Sociaal Werk Nederland en Sociaal Werk werkt!, het arbeidsmarktplatform waarin werkgevers- en werknemersorganisaties FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg en Welzijn en Sociaal Werk Nederland zich inzetten voor het vak, een aantrekkelijke sector en een gezonde arbeidsmarkt met goede arbeidsvoorwaarden.

Lees ook de impressie van het Jaarcongres op platform De Eerstelijns.