Nieuwsbericht

Programma Jaarcongres Sociaal Werk 2023 rond: aanmelden kan nog

25 april 2023 | 2 minuten lezen

Het programma voor het Jaarcongres Sociaal Werk 2023 is bekend. De dag is goed gevuld en natuurlijk helemaal Next Level. De dag wordt geopend door niemand minder dan Emine Uğur. Daarna zal Lex Staal als bestuurder van Sociaal Werk Nederland en voorzitter van het Arbeidsmarktplatform zijn licht laten schijnen over Next Level. Wat is van ons nodig om de grote maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden en om preventie écht vorm te geven? Tijdens een interactieve paneldiscussie gaan politie, ggz, huisartsen en sociaal werk met elkaar in gesprek over hoe we een aantal cruciale maatschappelijke vraagstukken gezamenlijk moeten oplossen. Dat doen ze aan de hand van een tweetal casussen en met input van de zaal. Direct aanmelden (met ledenkorting) doe je hier.

Deelsessies
Met in totaal 14 deelsessies in twee deelsessierondes is er voor iedereen iets te kiezen. Zo is er speciaal voor bestuurders en staf en gemeenten een sessie over ‘Inkoop op kwaliteit en impact: wat sociaalwerkorganisaties en gemeenten voor elkaar kunnen betekenen.’ Of de sessie ‘Next Level besturen’. De grote maatschappelijke veranderingen vragen om een andere rol van bestuurders. Hoe ziet die eruit en hoe geef je die vorm?

Er is ook een sessie over het inzichtelijk maken van de impact van sociaal werk. Tijdens een interactieve workshop gaan de deelnemers aan de slag om hun eigen impactkaart te ontwikkelen. En tijdens de deelsessie ‘Laat bewoners niet in de kou staan!’ komen de deelnemers alles te weten over het hoe en waarom van politiserend werken met de klimaat- en energietransitie als vraagstuk.

Alles over deze en de 10 andere deelsessies lees je in dit document of op de congreswebsite.

Paneldicsussie
Tijdens de paneldiscussie gaan Shakib Sana (Huisarts in Rotterdam en LHV Ambassadeur), Floortje Scheepers (Hoogleraar innovatie en hoofd afdeling Psychiatrie bij UMC Utrecht), Peter de Visser (Directeur Radar Groep), Ad van Rijen (Bestuurder WijZijn Traversegroep) en Nicole Lieve (Strategisch adviseur ondermijning bij Politie Nederland) met elkaar in gesprek. Onder leiding van de dagvoorzitter en aan de hand van casussen en de input van de zaal gaan ze op zoek naar oplossingen. NEXT LEVEL, wat moet er echt anders in financiering, prikkels, visie en samenwerking. 

De dagvoorzitter van het congres is Wendelien Wouters. Wendelien is al vanaf een vroeg stadium betrokken bij de invulling van het programma en brengt sfeer, scherpte en resultaat. Zo werken we ook tijdens het plenaire deel van het congres toe naar dat volgende level. Het hele programma bekijk je hier.

Deelnemers
Ook het aantal aanmeldingen loopt stevig door. Met nog een maand te gaan hebben we nu al een recordaantal deelnemers. Net als veel andere leden stuurt ContourdeTwern een delegatie van directeuren en staf naar het congres. Janine Cloosterman, strategisch adviseur en teamleider Innovatie & Beleid bij ContourdeTwern: "We komen om op te halen wat er landelijk speelt, om inspiratie op te doen en natuurlijk om te netwerken. Het is leuk en leerzaam omdat het ook een moment is dat je even uit je dagelijkse werk bent."