Nieuwsbericht

Kamervoorzitter Bergkamp: sociaal werk ogen en oren van de buurt

12 oktober 2022 | 2 minuten lezen

Op maandag 10 oktober heeft Sociaal Werk Nederland samen met gro-up uit Zoetermeer een werkbezoek georganiseerd voor Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Doel van het bezoek: laten zien wat er speelt in de leefwereld van jongeren en hoe het jongerenwerk daar een cruciale rol in speelt. Bergkamp was onder de indruk: “Het sociaal werk heeft echt de ogen en oren van de buurt. De hoogste tijd om zichtbaarder en minder bescheiden te zijn!”

Na een korte rondleiding ging Bergkamp het gesprek aan met vijf jongeren en twee jongerenwerkers. Tijdens het gesprek praatten de jongeren over hun leven, drijfveren en struggles. Het ging over eenzaamheid, depressie en een voor veel jongeren onzekere en angstige toekomst. Wat helpt? Voor deze jongeren is het jongerenwerk heel waardevol. Iemand die vraagt hoe het echt met je gaat, iemand die zegt dat je niet de enige bent, iemand die je kan helpen om problemen op te lossen. Begrip en verbinding die écht is, en niet uit een boekje komt. ”Moet dat fysiek?” polste Vera Bergkamp. ”Ja!” klonk het unaniem. 

Groot denken, klein beginnen
Veel van de jongeren willen ook zelf in het sociaal werk werken. ”Wat is er nu mooier dan kinderen met problemen een glimlach bezorgen?” vroeg een van de jongeren zich af. De Kamervoorzitter wilde graag weten hoe je jongeren in onzekerheid het beste kan helpen. Zelf dacht ze aan een motivatiespeech en zeggen dat je alles kan bereiken, als je maar je best doet. “Nee” zeiden de jongeren: “Je moet eerlijk zijn, zeggen dat het goed komt en ze de juiste tools geven om problemen op te lossen. Groot denken, klein beginnen.”

Meerwaarde laten zien
Na afloop moedigde Bergkamp de jongeren, maar eigenlijk de hele sector aan om zich beter te laten zien en duidelijk te maken hoe belangrijk het sociaal werk is. Bijvoorbeeld door een petitie aan te bieden aan de Tweede Kamer. Die kan gaan over hoe het sociaal werk zwaardere zorg kan helpen voorkomen. En dat er dus steviger op het sociaal werk ingezet zou moeten worden.

Niet van achter je bureau
Tanja Jagtenberg, directeur van Buurtwerk (onderdeel van Gro-up), kijkt terug op een geslaagd bezoek: ”Goed dat ze langskomt om te zien hoe het er echt aan toegaat in de buurt. Dat is toch anders dan van achter een bureautafel bedenken wat er nodig is voor het land.” Rian Varkevisser, adviseur bij Sociaal Werk Nederland, vult aan: “Het is heel waardevol voor een volksvertegenwoordiger om kennis te maken met gewone jongeren en jongerenwerkers. Zo ervaren zij wat er speelt in hun leefwereld en hoe het jongerenwerk jongeren helpt om te groeien, om aansluiting te vinden en zo volwaardig mee te kunnen doen. Dat helpt voor talentontwikkeling, het heeft een preventieve functie en draagt als bijvangst ook bij aan het vertrouwen in de politiek.”

Nog niet aangemeld voor het bestuurlijk congres jongerenwerk? Meer weten of direct aanmelden