Nieuwsbericht

Project Robuuste rechtsbescherming ism Divosa van start

10 oktober 2022 | 2 minuten lezen

Vanaf dit jaar ontvangen gemeenten jaarlijks 23 tot 25 miljoen euro via het gemeentefonds voor betere rechtsbescherming van inwoners in een kwetsbare situatie op lokaal niveau. Deze extra ‘POK-middelen’ naar aanleiding van de Toeslagenaffaire zijn hard nodig. Hoe zet je ze zo effectief mogelijk in om ook echt de mensen in de meest precaire situaties te bereiken? Om gemeenten en sociaalwerkorganisaties hierbij te ondersteunen gaat het project Robuuste rechtsbescherming van Divosa en Sociaal Werk Nederland van start.  

De organisatie van en de toegang tot sociaaljuridische ondersteuning verschilt per gemeente. Om te voorkomen dat minder zelfredzame inwoners verdwalen tussen uitvoeringsinstanties, zijn er vaak al lokale initiatieven om de toegang tot sociaaljuridische hulp laagdrempeliger en beter, oftewel ‘robuuster’ te maken.

Het project Robuuste rechtsbescherming gaat verder op deze ingeslagen weg en zal in gesprek met gemeenten en sociaalwerkorganisaties een gezamenlijke visie en een passend ondersteuningsaanbod voor de inzet van deze POK-middelen ontwikkelen. 

Meld je aan voor de bijeenkomst 
Benieuwd wat het project voor jouw organisatie kan betekenen? Meld je dan aan voor de online aftrap op dinsdag 8 november a.s. van 15.30 tot 17.00 uur. Hier leer je meer over het project en gaan we in gesprek met Nationale ombudsman Reinier van Zutphen over wat er nodig is voor robuuste rechtsbescherming en hoe gemeenten het verschil kunnen maken.

Meld je hier aan voor de bijeenkomst of stuur deze uitnodiging door aan een collega die zich bezighoudt met rechtsbescherming en/of de inzet van POK-middelen. De aanmelding verloopt via Divosa.

Meepraten?  
Kun je niet bij de bijeenkomst zijn, maar wil je wel op de hoogte blijven of meepraten over het project? Laat dan hier je gegevens achter. Je ontvangt dan het verslag en we nemen contact met je op als je daar interesse in hebt. Meer informatie lees je hier. Op deze centrale plek vind je alle actuele informatie over het project. Je vindt er ook de namen van de teamleden.

Wil je contact met een van de teamleden namens Sociaal Werk Nederland, mail dan met Lucas Wirtz (wirtz@sociaalwerk.nl), Ernst Radius (radius@sociaalwerk.nl) of Marieke Trentelman (trentelman@sociaalwerk.nl).

 

Tip jouw gemeente: eenmalig extra ondersteuning aanvragen

Naast de structurele ‘POK-middelen’ kunnen gemeenten in 2022-2023 ook eenmalig extra financiële ondersteuning aanvragen van 10.000 euro via VNG-regioadviseurs. Meer informatie over deze extra financiële ondersteuning vind je hier.