Nieuwsbericht

Maak jongerenwerk weer een brede voorziening

1 augustus 2022 | 1 minuut lezen

Door het wegbezuinigen van veel jongerencentra in de afgelopen jaren is het jongerenwerk te smal geworden. Zonde, vindt senior adviseur Ernst Radius van Sociaal Werk Nederland, want voor iedere euro die je in jongerenwerk stopt, bespaar je anderhalve euro aan jeugdzorg. In vakblad De Eerstelijns pleit hij ervoor om jongerenwerk weer een brede voorziening te maken voor de jeugd, in plaats van een smal instrument gericht op jongeren die in een kwetsbare positie verkeren. Nederland kan hierin veel leren van andere landen, zo schreef Radius ook eerder in deze blog.

De vraag vanuit gemeenten neemt nu toe omdat zij inzien dat ze jeugdwerk breder moeten inzetten. Radius: “De problemen van kwetsbare jongeren zijn breed. Jongerenwerk kan op meerdere terreinen ondersteunen zonder dat het zware zorg wordt. Uit onderzoek weten we dat dit jeugdzorg kan voorkomen, het traject er naartoe kan verkorten of kan zorgen dat de jongere het traject afmaakt en nazorg krijgt.”

Dat de inzet van meer jongerenwerkers kan leiden tot een minder groot beroep op de jeugdzorg, concludeert ook Jolanda Sonneveld (lectoraat Youth Spot, Hogeschool van Amsterdam) in haar recente promotieonderzoek. Ze vertelt er vandaag over in het artikel 'Jongerenwerk bespaart geld' in Binnenlands Bestuur.

Lees hier het interview met Ernst Radius in De Eerstelijns.