Nieuwsbericht

Peiling financiering en arbeidsmarkt sociaal werk juli 2021

19 juli 2021 | 1 minuut lezen

Elk half jaar monitort Sociaal Werk werkt!, de samenwerking van Sociaal Werk Nederland en de vakbonden FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn in het platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk, de ontwikkelingen rond sociale problematiek, werkzaamheden, financiering vanuit gemeenten en benodigde menskracht. De peiling van midden 2021 staat open en is hier in te vullen.

De peiling van november 2020 gaf het beeld dat er meer medewerkers nodig zijn voor de groeiende sociale vraagstukken, maar of er ook de benodigde financiering voor zal zijn is de vraag. De resultaten zijn te hier vinden.

Het platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk wil graag met zoveel mogelijk organisaties deze ontwikkelingen monitoren en gebruikt deze ervaringen voor de ontwikkeling van de activiteiten. Nu gaat het primair om de verwachtingen voor dit verdere jaar en de eerste helft van 2022.

Sociaal werk draagt bij aan een betere kwaliteit van leven, het voorkomen van zorg en andere ondersteuning en kan daarmee ook andere personeelstekorten dempen, kortom aan echte preventie. Dat concludeert onderzoeksbureau SEOR in opdracht van Sociaal Werk werkt! Uit de meta-analyse van businesscases van sociaal werk blijkt dat sociaal werk op maatschappelijk, economisch en financieel vlak veel oplevert. De rapportage bij dit onderzoek is hier te vinden.

In deze peiling besteden we daarom ook aandacht aan het rendement van sociaal werk, want het platform Arbeidsmarkt Sociaal Werk heeft hierover meer activiteiten in voorbereiding, ook gericht op de relatie tussen de ontwikkelingen rond preventie en rendement.

Lid wordenContact