Nieuwsbericht

De Schuldenescape helpt jongeren te ontsnappen aan schulden

17 mei 2021 | 2 minuten lezen

John Wildenberg, maatschappelijk werker bij Farent én in 2020 gekozen tot Schuldhulpverlener van het jaar, heeft een opvallende aanpak ontwikkeld om jongeren bewust te maken over geldzaken. Wildenberg liep er als hulpverlener steeds vaker tegenaan dat gesprekken over financiën met jongeren stokten. “Het blijft voor de meesten een ver-mijn-bed-show, een sprookje. Ben je 18? Dan verandert de zaak en word je met de neus op de feiten gedrukt. Jongeren zijn nog onvoldoende voorbereid op wat er op ze afkomt op het gebied van geldzaken”.
Toen dat ‘gewone gesprek’ niet aankwam bij de gemiddelde leerling ging John op zoek naar een passende manier om wél door te dringen. “Tijdens een project met PowerUp073, het jongerenwerk van Farent Sociaal Werk, kreeg ik de ingeving om deze lastige thema’s te combineren met een spannende, escaperoom-ervaring. Dat bleek een succes. Daarmee was de Schuldenescape geboren.”

Via een pop-up escaperoom kunnen jeugdprofessionals of docenten groepjes jongeren laten ervaren hoe het is om tot over je oren in de schulden te zitten en onder hoge druk te staan. Het spel bestaande uit een Escapekoffer begint met een brief van een fictieve jongere, Jeroen, die diep in de problemen zit wegens een uit de hand gelopen grap. Vervolgens moeten de deelnemers hem helpen om aan zijn schulden te ontsnappen. Dit doen ze door raadsels op te lossen en codes te kraken ‘voordat de deurwaarder komt’.

“De Schuldenescape is een reality check. De grootste kracht zit hem in het besef welke impact geldproblemen kunnen hebben op de kwaliteit van je leven en je toekomst,” vertelt Wildenberg. Het spel gaat in op onderwerpen als inkomsten/uitgaven, budgetteren, kansspelen en een geldezel zijn. De ervaring binnen de Schuldenescape zorgt ervoor dat jongeren ontvankelijker zijn voor voorlichting. Tekenend voor de hulpverlener was een opvallende discussie met deelnemers na afloop van het spel. De jongeren bedachten dat de vaste lasten van een gemiddeld eenpersoonshuishouden per maand maximaal 300 euro bedroegen. Toen ik dat beeld corrigeerde, zag ik verbijstering alom.”

Zaken als gebrekkige kennis, verkeerde voorbeelden, in-game aankopen of het aangaan van ‘makkelijke leningen’ hebben de afgelopen jaren gezorgd voor een toename van schulden onder jongeren. Hij ziet de situatie tijdens de coronacrisis verergeren. “Veel jongeren zitten zonder een baan. Dan kan de verleiding om een krediet af te sluiten of te kopen met ‘achteraf betalen’ groot zijn, terwijl je het eigenlijk niet kunt betalen. Combineer dat met een brein in ontwikkeling dat moeite heeft met impulsbeheersing, en je hebt een jongere die vatbaar is voor allerlei acties van bedrijven. Een betaalachterstand kan dan binnen een jaar oplopen tot duizenden euro’s.”

De schuldhulpverlener ziet liever dat jongeren keuzes maken op basis van wat ze willen voor hun toekomst, niet wat ze moeten. “Maar eenmaal in de schulden zit je klem. Met de Schuldenescape willen we dat jongeren de ins en outs van geldzaken ontdekken in een veilige omgeving die past bij hun belevingswereld”.

Schuldenescape nu beschikbaar als methodiek
Door de vele positieve reacties van deelnemers en scholen in ’s-Hertogenbosch, heeft Farent besloten om de Schuldenescape landelijk te lanceren als methodiek. Vanaf nu kunnen professionals van sociaalwerkorganisaties en anderen die actief zijn binnen het domein jongeren en schulden zich via de website opgeven voor een Schuldenescape-training. Na afloop krijgen zij een Escapekoffer en alle knowhow mee om het spel in te zetten om jongeren weerbaar te maken op een manier die past bij hun belevingswereld. 

Wil je de Schuldenescape ook inzetten voor meer awareness over geldzaken onder jongeren? Kijk voor meer informatie, kosten en de trainingsdata op: www.schuldenescape.nl