Nieuwsbericht

Hoorn gaat Zaans messenverbod achterna: 'niet wachten op wetswijziging'

29 april 2021 | 3 minuten lezen

Bron: NH Nieuws - Door Marije de Nijs & Jacqueline van Kampen

De gemeente Hoorn wil het dragen van gevaarlijke voorwerpen, zoals messen en voorwerpen die als wapens gebruikt kunnen worden, gaan verbieden. Aanleiding is de toename van het dragen van dit soort wapens onder jongeren. "Het is een probleem dat nog niet opgelost is onder de jeugd, dat herkennen wij ook", vertelt teamcoach Jerrol Lashley van Stichting Netwerk Hoorn. Jerrol Lashley is actief bij de BV Jong onder meer rond de anti-wapencampagne #NoShank.

Het is volgens Jerrol een landelijk probleem, dat ondergesneeuwd raakte door corona, maar wat wel nog speelt. "Wat wij constateren in Hoorn en ook daarbuiten, is dat drillmuziek nog steeds een trend is. Er zijn nog steeds jongeren die met steekwapens rondlopen, omdat ze erbij willen horen." 

En dat merkt de gemeente ook. Eind vorig jaar speelden er ook een aantal incidenten in Hoorn waarbij ook messen als wapen zijn gebruikt, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 

Het college heeft de gemeenteraad nu voorgesteld om de zogeheten Algemeen Plaatselijk Verordening (APV) aan te passen. De burgemeester kan met een goede onderbouwing, ingrijpen als het ergens in de gemeente mis dreigt te gaan. Als het dan in een wijk of op een plek in de gemeente misgaat, dan kan het wapenverbod ingezet worden, waardoor de rust weer kan terug keren. Ze volgen daarmee het Zaanse messenverbod op, dat in oktober in ging. 

Niet wachten op landelijke wet
Het dragen van messen, ook keukenmessen, is voor minderjarigen nu al in de meeste gevallen verboden. Maar de wet daarover is niet erg duidelijk. Het kabinet wil de wet daarom verduidelijken en aanscherpen zodat eerder opgetreden kan worden als een jongere over straat loopt met een steekwapen. Maar het duurt nog even voordat die wet klaar is. 

"We willen als gemeente niet wachten op de wetswijziging op dit punt en gezien de landelijke berichtgeving zie ik de meerwaarde in een extra instrument om de openbare orde te kunnen bewaken.  Daarom volgen wij het Zaanse voorbeeld in deze", aldus burgemeester Jan Nieuwenburg.

Hulp van jongerenwerkers
Het aanpassen van de lokale wetgeving is niet de enige manier om ervoor te zorgen dat jongeren minder met wapens op zak lopen of eventuele escalaties met wapens te voorkomen. Daar is ook een rol weggelegd voor jongerenwerkers, waar de gemeente Hoorn intensief mee samenwerkt. 

"Ik heb veel jongens achter mij gelaten die een negatieve invloed op mij hadden"

DARNELL - RAPPER VAN 'DE BUURT'

"Wij doen aan talentenontwikkeling via workshops en proberen jongeren met problemen op die manier op andere gedachten te brengen en een stuk bewustwording mee te geven", vertelt Jerrol. Een voorbeeld daarvan is de Hoornse Darnell die via Stichting Netwerk Hoorn in september een rap maakte. Hij heeft een tijd op het verkeerde pad gezeten en maakte met andere jongeren de rap 'De Buurt', over het verleden dat ze achter zich laten. 

"De problemen die je ervan krijgt als je met een mes wordt staande gehouden of als je wordt verdacht van een steekpartij, dat is het echt niet waard om daarom stoer te doen", vertelt Darnell. Na nare ervaringen in het verleden, besloot hij zijn leven anders aan te pakken. "Ik heb veel jongens achter mij gelaten die een negatieve invloed op mij hadden. We hebben nu een positieve raptekst gemaakt om anderen te inspireren."

De gemeente helpt de jongeren ook die in problemen zijn gekomen, door te kijken naar woonsituaties en perspectief op werk. "We willen ook de achterliggende problemen daarmee blootleggen en oplossen." Maar laat in een reactie ook weten: "We staan geweld en vernielingen niet toe. We leggen een gebiedsverbod op als dat nodig is en stellen jongeren persoonlijk aansprakelijk bij vernielingen."

Stichting Netwerk Hoorn is blij dat er met het stukje nieuwe wetgeving meer bevoegdheid is voor gemeente en politie, maar zegt wel: "Het een kan niet zonder het andere. Als de repressieve kant meer bevoegdheden krijgt, dan moet dat in combinatie met ons preventieve werk. Ik vind dat je niet meer moet hebben van het een dan van het ander. Jongerenwerk zorgt voor het oplossen van problemen van binnenuit."

Hoornse jongeren maakten een rap over wapens.