Themaoverzicht

Wmo, Ouderen en langdurige zorg

Werkvelden Sociaal werk

De participatiesamenleving stimuleert dat mensen langer thuis blijven wonen en een beroep doen op hun netwerk. Sociaal werkers activeren, ondersteunen buurtbewoners en versterken zo hun eigen kracht. In veel gemeenten worden keukentafelgesprekken gevoerd door sociaal werkers, al dan niet verbonden aan het wijk- of buurtteam. Ze kennen de sociale kaart en werken samen met zorgpartijen, maatschappelijke organisaties en gemeenten. Ze kunnen signalen van kwetsbaarheid vroeg signaleren. Ze zoeken en bieden individuele én collectieve oplossingen, en zijn creatief in het slim combineren daarvan. Ze werken samen met bewoners en zoeken, trainen en coachen hen op vrijwillige inzet. De transitie van begeleiding en dagbesteding (van AWBZ naar Wmo) vraagt van het sociaal werk en de sociaal werkers nieuwe manieren van werken. Het vak vergt investering in innovatie, reflexie en professionalisering.

Nieuwsbericht

Ouderen langer thuiswonen: betrek welzijn

Op 23 juli 2014 geplaatst door

Door kwetsbaarheid van ouderen te voorkomen, kunnen ze langer zelfstandig thuis blijven wonen. Jolanda van Kesteren van de Regionale Ondersteuningsstructuur (ROS) adviseert professionals bij multidisciplinair werken. Zij ziet problemen én mogelijkheden: "Welzijn moet meer betrokken worden bij de zorg om ouderen in de wijk", aldus Van Kesteren tegen Zorg+Welzijn.

Belangrijke voorwaarde om langer thuis te wonen is volgens haar: "Zo lang mogelijk vitaal blijven. Zorgverleners moeten cliënten daarin ondersteunen, om kwetsbaarheid te voorkomen. Cliënten moeten zoveel mogelijk mobiel blijven en een sociaal netwerk hebben. Ook als je in een rolstoel zit, kun je heel goed zelfstandig zijn met goede ondersteuning."

Een belangrijke rol is weggelegd voor onder andere het welzijnswerk, vindt de ROS-adviseur. De verschillende sociale domeinen moeten zich er wel van bewust zijn dat ze elkaar nodig hebben, volgens haar. "Dat is nog niet vanzelfsprekend. Welzijnsprofessionals worden bijvoorbeeld nog te weinig betrokken bij de zorg om ouderen in de wijk. Uiteindelijk moet er een vangnet komen, zodat de cliënt langer thuis kan blijven wonen."
Zie het hele artikel op de website van Gemeente.nu.


Informatie over voorkomen eenzaamheid en goede voorbeelden ouderen in Wmo.

Bron: Gemeente.nu
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Sociaal Werk Nederland
Functie: Communicatieadviseur
Wmo, Ouderen en langdurige zorg
Ik wil delen
Home
Over ons
Profilering en Strategie
Wat we doenOnze leden in kaart
Voor Leden
Contact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten