Themaoverzicht

Sociaal werk in de wijk

Hoofdthema's

De bedoeling van de transformatie in het sociale domein weerspiegelt zich in de sociale (wijk)teams die in veel gemeenten ontstaan. Professionals uit zorg en welzijn buigen zich samen over hulpvragen en bepalen welke aanpak het effectiefst is. Afhankelijk van het wijkprofiel gaat het om bijvoorbeeld sociaal werkers (opbouwwerkers, maatschappelijk werkers, jongerenwerkers), wijkverpleegkundigen en Wmo-consulenten. Bij zwaardere of specialistische vragen betrekken ze relevante andere professionals bij het vinden van de juiste oplossingen. In verreweg de meeste gemeenten maken sociaal werkers deel uit van de wijkteams. Geen wonder, zij kennen van oudsher de sociale kaart van de wijk en zijn meesters in het verbinden.

Publicatie

Brochure zelfregie bij huiselijk geweld

De inzet van zelfregie in de aanpak van huiselijk geweld is niet nieuw. Bekend is dat de kans op duurzame oplossingen groter wordt als van cliënten een actieve bijdrage wordt gevraagd. Voor hulpverleners blijkt het echter vaak een uitdaging om hulp te verlenen vanuit de principes van zelfregie.

De nieuwste publicatie van Movisie Zelfregie en huiselijk geweld gaat in op de vraag hoe zelfregie bijdraagt aan duurzame veiligheid achter de voordeur. Voorbeelden uit de praktijk bij Steunpunten Huiselijk Geweld, Bureau Jeugdzorg en sociale wijkteams laten zien welke instrumenten zij gebruiken bij het voorkomen en aanpakken van huiselijk geweld.
Wat blijkt? Zelfregie zit verstopt in ogenschijnlijk kleine stappen. Leden van de MOgroep hebben ook meegewerkt aan de totstandkoming van deze brochure.

Details

Geplaatst op: 12 mei 2014
Geplaatst door:
Auteur: Movisie
Trefwoorden: amw, geweld, huiselijk, steunpunten
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Corona
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten