Themaoverzicht

Peuterwerk & Kinderopvang

Werkvelden sociaal werk

Door de decentralisatie Jeugd worden preventie en vroegsignalering van problemen steeds belangrijker. Het is belangrijk dat kinderen met een achterstand zo vroeg mogelijk worden geholpen, en ook hun ouders. Zo kunnen de kinderen een goede start maken op de basisschool en kan in een vroeg stadium duurdere specialistische zorg worden voorkomen. De peuterspeelzalen spelen hierbij een belangrijke rol. Peuterspeelzalen werken samen met het CJG, welzijn en de basisscholen. Dankzij nieuwe kwaliteitseisen en financiering van het kabinet gaan peuterspeelzalen nog doelgerichter werken. Gemeenten krijgen dan voldoende armslag voor het financieren van VVE voor kinderen van wie de ouders buiten de toeslagregelingen vallen.
Een belangrijke basis voor al het werk met kinderen zijn de universele Rechten van het Kind.

Publicatie

Kostprijsvergelijking peuteropvang en dagopvang 2017

Begin 2016 verscheen het Expertmodel Kostprijzen Peuteropvang 2016. In de praktijk is vervolgens de behoefte ontstaan aan een systematische vergelijking van de in dit
rapport berekende kostprijzen van peuteropvang met die van dagopvang voor peuters. Om deze vraag te kunnen beantwoorden is een vergelijking opgesteld van alle kostencomponenten van peuteropvang enerzijds en dagopvang 2,5-4 anderzijds. Daarbij is zoveel mogelijk de denkwijze van het Expertmodel Kostprijzen Peuteropvang 2016 gevolgd. De kostprijs van peuteropvang met een openingstijd van 2,75 uur is hierbij als referentie genomen. Die kostprijs wordt in dit rapport vergeleken met die van de dagopvang 2,5-4. Daarbij wordt aanvullend nog een extra onderscheid gemaakt tussen opvang zonder VVE en met 30% VVE-kinderen.

In de publicatie vindt u de vergelijking met een toelichting op de totstandkoming ervan.

Details

Geplaatst op: 18 september 2017
Geplaatst door:
Eline Kolijn
Auteur: Chris Posma (Syneff Consult) en Tony Weggemans (AYIT Consultancy)
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten