Nieuwsbericht

Sociaal betrokken kindercentra presteren beter op vrijwel alle indicatoren van kwaliteit en inclusie

Chris Bos
10 maart 2020 | 1 minuut lezen

Kindercentra dragen zorg voor verantwoorde kinderopvang van goede kwaliteit, en zijn een belangrijke partij in het voorkomen van ongelijke kansen. Na opeenvolgende hervormingen gebeurt dat in Nederland binnen een stelsel met zowel private for-profit als private not-for-profit organisaties. Promovenda Willeke van der Werf onderzocht of daardoor verschillende typen kinderopvangorganisaties zijn ontstaan én of deze typen organisaties onderling verschillen in kwaliteit en in omgaan met diversiteit en inclusie.

Willeke van der Werf vond inderdaad verschillende typen organisaties die onderling sterk verschilden in pedagogische kwaliteit en inclusief klimaat. Dit was mede afhankelijk van de groepen kinderen en ouders met wie zij werken.

Sociaal geëngageerde professionele kindercentra (zowel for-profit als not-for-profit) worden vanwege hun klantengroep het meest geconfronteerd met de complexe problemen van kinderen in achterstandssituaties. Zij presteerden het beste op vrijwel alle indicatoren van kwaliteit en inclusie. Willeke van der Werf: ‘Als organisaties onderscheidden zij zich van andere organisaties door de combinatie van een sterke professionele oriëntatie met maatschappelijk engagement. Dat zie terug in hun actieve contact met ouders in achterstandsgroepen en in een educatieve, emancipatorische missie.’ Traditionele professioneel-bureaucratische en marktgeoriënteerde kinderopvangorganisaties boden lagere kwaliteit en waren minder cultureel inclusief.