Themaoverzicht

Peuterwerk & Kinderopvang

Werkvelden sociaal werk

Door de decentralisatie Jeugd worden preventie en vroegsignalering van problemen steeds belangrijker. Het is belangrijk dat kinderen met een achterstand zo vroeg mogelijk worden geholpen, en ook hun ouders. Zo kunnen de kinderen een goede start maken op de basisschool en kan in een vroeg stadium duurdere specialistische zorg worden voorkomen. De peuterspeelzalen spelen hierbij een belangrijke rol. Peuterspeelzalen werken samen met het CJG, welzijn en de basisscholen. Dankzij nieuwe kwaliteitseisen en financiering van het kabinet gaan peuterspeelzalen nog doelgerichter werken. Gemeenten krijgen dan voldoende armslag voor het financieren van VVE voor kinderen van wie de ouders buiten de toeslagregelingen vallen.
Een belangrijke basis voor al het werk met kinderen zijn de universele Rechten van het Kind.

Activiteit

CCI seminar Mediagebruik en ICT in voorzieningen voor het jonge kind

01 oktober
Tijd: 10:00 tot 13:15
Type: Seminar

ICT en de nieuwe media bieden veel mogelijkheden bij allerlei vormen van ontwikkelen, spelen en leren. Tegelijkertijd roept het gebruik veel vragen en onzekerheid op: wat leren kinderen ervan, wat zijn de risico’s, wat vraagt het van de professionals? Hoe kunnen ICT en mediagebruik worden verankerd in het pedagogisch beleid, zodat er sprake is van bewuste mediaopvoeding?

Vroeg beginnen met mediaopvoeding is noodzaak; ook in voorzieningen voor het jonge kind.
In Engeland heeft 80 procent van de nurseries (kleuterscholen voor kinderen van 3 tot 6 jaar)  excellente ICT voorzieningen. Het gebruik van ICT is een vereiste in het early years curriculum. The Early Years Foundation Stage, die namens de overheid standaarden ontwikkelt voor leren, ontwikkeling en zorg voor voorzieningen voor jonge kinderen, is van mening dat kinderen in contact moeten komen met alledaagse technologie en gebruik moeten maken van ICT en programmeerbaar speelgoed. Dit is voor CCI de reden om een spreker uit Engeland uit te nodigen. 

Meer informatie, waaronder programma, sprekers en aanmeldformulier, vindt u op de website van het CCI.   

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Ik wil delen
Home
Over ons
Sociaal werk in beeld
Thema's
Voor leden
Onze leden in kaartLid wordenContact Inloggen
Ik wil delen:
Sluiten