Nieuwsbericht

Gevraagd: effectieve methoden voor meidenwerk

29 januari 2019 | 1 minuut lezen

Meidenwerk is een relatief onderbelichte werksoort binnen het sociaal werk. Jammer, want het Nederlandse meidenwerk is een belangrijke steun voor meiden die het op eigen kracht niet helemaal redden. Even chillen met andere meiden, bijpraten over dingen die thuis en op school onbesproken blijven of een gerichte training voor meer zelfvertrouwen: het kan net de extra bagage zijn die ze nodig hebben.

Voldoende reden voor Sociaal Werk Nederland voor nader onderzoek naar de werkzame bestanddelen van het huidige Nederlandse meidenwerk. Dat wordt uitgevoerd door Maša Toplak, die stage loopt bij TOS Leiden. ‘Adolescente meisjes zijn minder aanwezig in de openbare ruimte dan jongens of (jongere) kinderen. Daarom biedt meidenwerk ruimte, interventies en spellen die speciaal – en uitsluitend - gemaakt zijn voor meisjes.’
Om gefundeerde uitspraken te kunnen doen over onder meer de kracht van meidenwerk en het verschil ervan met jongerenwerk, roept de meidenwerkers vijf vragen te beantwoorden:

  1. Wat voor meidenwerk doe je?
  2. Waarom is meidenwerk belangrijk volgens jou?
  3. Wat is het doel van het meidenwerk dat jij doet?
  4. Welke methoden pas je toe, en welke methoden vind je het meest effectief?
  5. Zijn er onderwerpen in het meidenwerk waarover je meer wilt weten? Of thema’s die volgens jou belangrijk zijn maar te weinig aandacht krijgen?

Die antwoorden gebruikt ze voor een eerste inventarisatie. Die inventarisatie kan leiden tot een aanvullend interview met enkele meidenwerkers. Maša Toplak: ‘Ik denk dat het goed is om verschillende methoden te vergelijken zodat we van de fouten én van de goede voorbeelden kunnen leren. Dus ik hoop dat veel meidenwerkers reageren!’

Help het meidenwerk! Stuur een reactie aan toplak@sociaalwerk.nl, liefst voor 21 februari 2019.

Lid wordenContact