Goed voorbeeld

Onderzoek maatschappelijk rendement Alifa

PERSBERICHT

 

Datum: 16 juni 2017

 “Ik heb nu een doel in mijn leven”

Onderzoek maatschappelijk rendement Alifa toont opbrengst welzijnswerk.

Vandaag heeft Alifa het ‘Onderzoek naar het maatschappelijk rendement van het Vrijwilligershuis’ aan de gemeente aangeboden. Het vrijwilligershuis is een algemene voorziening waar elke burger van Enschede gebruik van kan maken. Hiermee zegt Alifa tegen de gemeente: kijk eens hoe goed jullie je geld besteden door in welzijnswerk te investeren. Dankzij de activiteiten in het vrijwilligershuis zijn deelnemers fysiek en mentaal gezonder, zijn zij beter geintegreerd in de samenleving, hebben een sociaal netwerk opgebouwd, hebben hun financien beter op orde et cetera. Alifa gelooft in de eigen kracht van iedereen, want meer grip op je eigen leven leidt tot meer wel-zijn en geluk. Nu heeft Alifa laten onderzoeken of deze effecten ook aantoonbaar zijn. BMC heeft in dit onderzoek 5 casussen onderzocht en zo een inschatting gemaakt wat de opbrengsten voor de gemeenschap en de besparingen voor de gemeente zijn.  

Alifa heeft dit onderzoek laten uitvoeren omdat zij graag zowel intern als met de gemeente het gesprek aan wil over het maatschappelijk rendement van het werk. “Voor ons is het ‘gewoon’ een mooi resultaat, als een deelnemer na vele jaren zijn scootmobiel niet meer nodig heeft. Dankzij deze meetlat worden ook onze eigen ogen geopend. Zo effectief is dus ons werk” aldus Dimie Blanken, opbouwwerker bij het Vrijwilligershuis, voorheen bekend als ‘Power’, in Twekkelerveld.

Met dit rapport in de hand wil Alifa op een andere manier het gesprek voeren over welzijnswerk.

Riny Coenders, bestuurder van Alifa: “We hebben hier een geweldige methode in handen om na te denken over de effectiviteit en efficiency van ons werk. Ons werk kost de gemeente geld, maar levert de gemeenschap een enorm rendement, zowel in wel-zijn en geluk als in financiele besparingen voor bijvoorbeeld zorg.”

Details

Geplaatst op: 16 juni 2017 - 11:16
Geplaatst door: